На вниманието на Бойко Борисов! Структурата на ГЕРБ-Петрич водена от депутатът Георги Динев предизвика скандал в църквата

03 Март 2019 | 15:37
14 коментара
Общество

Днес, в деня на Националния празник на България, започна служба, по време на служението в храма нахлуха над 50 петричани, започнаха да дърпат и блъскат свещениците и да крещят: “Недостоен” и „Мафия“.

Под сурдинка в община Петрич се коментира, че виновни за нарушаване на обществения ред в Храм „Света Богородица“ е най-вече на ръководството на ПП ГЕРБ в южния град. 

 

Патриарх Неофит да изпрати в Петрич представители на Светия синод, които да се срещнат с миряните от Петричката духовна околия и да чуят какво мислят хората за изгонването на петричкия архиерейски наместник отец Ангел Кочев – тази молба отправиха към Неофит в отворено писмо кметът на Петрич Димитър Бръчков, петричкият депутат Георги Динев, зам. областният управител Антоанета Янчева и председателят на ОбС Георги Тренчев. 

В писмото четиримата политици изразяват сериозното си безпокойство от напрежението в общината, провокирано от решението на Неврокопския митрополит Серафим да смени Кочев с поп Павел.

Според тях от два дни в общината постъпват непрекъснато въпроси какви точно са причините за отстраняването на отец Кочев от архиерейството и защо същите не се оповестяват открито. Възмущението на хората е заради блестящото им впечатление от отец Ангел, „дългогодишното му уважително отношение към хората, разбирането му, смирението му, благочестието и мъдростта, с която говори”, посочват авторите на писмото.

„Отец Ангел учи невръстни и стари на непоклатимите устои на християнството и затова има уважението на миряните, за него семейството, добродетелността и състраданието са основополагащи в отношенията му с хората, за които той е пример”, посочват още те. 

„На територията на Петричка духовна околия започва събирането на подписи в подкрепа на отец Ангел Кочев и познавайки добре възгледите на християните в Петрич и общината, запазваме своето право да подкрепим техните бъдещи действия пред Светия синод, в случай че това писмо остане без последствие”, предупреждават Бръчков, Динев, Янчева и Тренчев. 

Припомняме, че дългогодишният архиерейски наместник на Петричката духовна околия отец Ангел Кочев бе отстранен тихомълком от поста му след 50-годишна служба с елементарния способ – като смениха ключалката на архиерейството. В Петрич този акт се приема като отмъщение на митрополит Серафим за това, че през 2014 г. без негово съгласие отец Ангел Кочев освети дома на петричката пророчица леля Ванга, която местните обожават, но за която Св. синод не иска и да чуе.

Денят е 3-ти март, ден з почит, денят, в който България отбелязва 141 години свобода. Ден, в който всички би трябвало да сведем глави и да благодарим на онези, които са извоювали свободата ни.

Когато отбелязваме годишнините от Освобождението на България и отдаваме заслужена почит на загиналите руски войници, паднали на бойното поле за Свободата на българския народ, обикновено на преден план излизат политическите, военните и дипломатическите усилия и фактори за създаването на Третата българска държава.

Безспорно е, че Руско-турската освободителна война от 1877-1879 година е финалното събитие, което допринася за политическото освобождение на България и за международното признаване на българската държава. По-малко внимание в историческите анализи и оценки се отделя на ролята на духовните фактори и на заслугите на Българската църква за формирането на националната традиция и самосъзнанието на българите като модерна европейска нация, която израства и достига сама до достойнството на свободна нация чрез вековна и упорита борба за отстояване на своята културна идентичност и за възраждане на своите духовни и политически традиции.

И на фона на всичко това, днес в една църква, в град Петрич се случи нещо, което трудно ще възприемем, трудно ще обясним. Скандал и грозни крясъци огласиха храма, заради въдворяването на новия архиерейски наместник отец Павел. Преди дни неврокопският митрополит Серафим смени 75-г. наместник отец Ангел Кочев.

Днес, в деня на Националния празник на България, започна служба, по време на служението в храма нахлуха над 50 петричани, започнаха да дърпат и блъскат свещениците и да крещят: “Недостоен” и „Мафия“.

Защо се случи това?

За никой не е тайна, че проводник на тези грозни сцени и действия са на политиците от ПП ГЕРБ в община Петрич.

Това се случва като следствие на действията на една партия, на политици, които се опитаха да „яхнат“ хорското недоволство и решиха да се намесят в работата на цървата. Позицията, с която преди дни излязоха кмет, депутат, зам.областен и председател на ОбС-Петрич се превърна в своебразен проводник на онова, което се случи днес в храма. Тези хора явно са решили, че властта, която е в ръцете им в момента им дава право да се разпореждат с църквата, а това аз наричам самозабравяне.

Политиката няма място в църквата! Политиците трбва да уважават църквата, вярата и религията, а не да провокират грозни викове в храма! Време е да сведат глави и да спрат с популизма, защото резултата, който „постигнаха“ е срамен!

Със своя човешки потенциал православната църква била най-голямата обществена организация у нас – така поне твърдят богословите. За останалите това е по-скоро желана хипотеза, отколкото действителност. Защото сега нито църквата е запазила своята стройна организираност, нито обществото я възприема като обществен инструмент, чиито духовни и социални ценности то може да осъзнае и приеме. Да не говорим, че всяка „голяма обществена организация“ у нас би трябвало да се радва и на подкрепата на държавата…

В православна България политиците се сещат за църквата, обикновено когато дойде време за избори – тогава повечето от тях се юрват по църквите да даряват икони и така да демонстрират пред електората голямата си съпричастност към традиционната за българина православна вяра. Доберат ли се до властта, политиците бързо забравят щедрите си обещания за подкрепа на православната църква и започват умели спекулации с удобния за тях синод или както в този случай- за да „яхнат“ вълната, за да се харесат на хората.

Изтъркана от повтаряне, но не и лишена от дълбокия си смисъл, е истината, че сега обществото ни, изпаднало в икономическа криза и застрашено от духовно деградиране, все повече има нужда от своите традиционни ценности, сред които е и църквата.

Така вече не прави впечатление, че единствената позиция на държавните власти към православната църква се подчинява на спекулациите и тоталното неуважение. И докато пред Ватикана и католическата църква на Запад българските политици благоговеят, защото и там бил ключът ни към НАТО, православните свещеници остават в техните очи „расоносците с омазаните бради“, а православната църква – „консервативна“ и „назадничава“ организация, която не може да привлече съвременния българин. Нищо, че само преди век – един век, именно такъв „расоносец“ – митрополит Климент, се опълчи срещу опитите на Фердинанд за уния с католиците, като изрече пророческите думи – „Има православие, има я и България!“.

Припомняме, че след скандала с отстраняването на отец Ангел Кочев и часове преди протеста на петричани пред църквата „Света Богородица“ в защита на отеца на фейсбук страницата на Неврокопска епархия бе публикувано отворено писмо от митрополит Серафим.

Публикуваме го без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО-ОТГОВОР ДО ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ОТ ПЕТРИЧКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ НА НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ

От Неврокопски митрополит Серафим

НА ОТВОРЕНО ПИСМО ДО СВЕТЕЙШИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ НЕОФИТ

От г-н Димитър Бръчков, кмет на община Петрич,
г-н Георги Динев, народен представител в 44-то НС,
г-жа Антоанета Янчева, заместник областен управител на област Благоевград,
г-н Георги Тренчев, председател на Общински съвет Петрич.

Обични в Господа чеда на светата ни Православна Църква от Петричка духовна околия,

Със загриженост разбираме за вашето безпокойство по повод осъществените промени в разпределение на длъжностите в състава на свещениците в Петричка духовна околия.

Най-напред, като заявяваме искреното си уважение и най-добри приятелски чувства към подписалите отвореното писмо до Българския Патриарх Неофит, изразяваме съжаление, че се налага да общуваме чрез отворени писма в публичното пространство. Ще се възползваме от този повод да внесем разяснение по поставените въпроси и се надяваме, че тези, които проявяват интерес и четат или слушат това наше изявление, ще проявят и добра разсъдителност. Ще пренебрегнем и оскърблението, което се нанася с такова открито писмо на митрополита на една епархия от духовни чеда на същата епархия, бидейки това писмо отправяно открито чрез медийното пространство към най-висока инстанция. Приемаме с огорчение това обстоятелство, но ще продължим да вярваме и занапред във взаимното ни приятелство и добронамереност, каквото мисля, че сме имали досега.

Също така, в самото начало изразяваме съжаление и поднасяме извинение, в случай че някой, вземайки повод от нашето решение, се е почувствал засегнат. В никакъв случай не сме имали това за цел при нашите действия. Не дължим, обаче, извинение, ако сме засегнали нечии частни интереси. Наш дълг като епархийски архиерей е да защитаваме изцяло интересите на Църквата.

Уверени сме в правотата и каноничната съобразност на нашите решения и действия, както и в това, че са крайно наложителни и възможно най-добре прецизирани, иначе не бихме ги предприемали, още повече като се знае, че винаги при кадрови промени, в която и да е институция, има неудовлетворени и лично засегнати. Освен това, добре е да се знае, че обяснения относно такива наши решения и публичното им огласяване от наша страна не са дължими. Винаги при огласяването на такива има риск да бъдат изложени факти и обстоятелства, които биха накърнили достойнството и уронили авторитета на иначе уважавани служители на Църквата. Това не бихме си позволили да направим.

Категорично заявяваме, че действията ни са изцяло съобразени с каноничните ни правомощия и Устава на БПЦ-БП, откъдето ясно се вижда, че длъжността Архиерейски наместник няма нито административна, нито някаква духовно-пастирска самостоятелност. Архиерейският наместник изпълнява разпорежданията на епархийския митрополит, осъществява координация и контрол по изпълнение на разпоредбите на църковната власт от страна на свещениците в духовната околия, като ги подпомага в тяхното служение. Във всичко се съобразява с духовното си началство и свежда до знанието на Епархийския митрополит всички резултати от провежданото свещенослужение в съответната духовна околия, всички текущи въпроси, проблеми и т. н. Архиерейският наместник не е самостоятелна йерархична степен. Той е свещеник с всички правомощия и задължения, присъщи за сана му. Тези, които проявяват интерес, лесно могат да се запознаят по-подробно с текстовете на Устава, отнасящи се до Архиерейския наместник. Те са общодостъпни. Оттам ясно се вижда, че отговорностите на Архиерейския наместник не са никак малко, натовареността му със задължения е доста голяма. Също така ясно и категорично е определено в Устава, че за Архиерейски наместник не се провежда избор, а той се назначава от Епархийския митрополит, тъй като изискванията към неговото служение предполагат наличие на пълно взаимно доверие и условия за добра комуникация както с Епархийския митрополит, така и със служителите в св. митрополия и със свещениците от духовната околия. Аналогични са нещата и по отношение на длъжността Председател на Църковното настоятелство.

Изминалият петгодишен период на нашето служение като митрополит на Неврокопска епархия е достатъчно дълго време, в което имахме възможност лично да се запознаем с духовния живот и проблемите в пределите на цялата ни епархия. Към това ще си позволим да прибавим и натрупания скромен опит от вече 22-годишното ни цялостно служение в Неврокопска епархия. Решението за извършването на настоящите промени не е внезапно и необосновано и е вследствие на достатъчно дълги наблюдения, многократно проявяване на разбиране, търпение и снизхождения, с оглед запазване на спокойствието и мира в църковния живот в Петричка духовна околия. За съжаление, през изминалите пет години се оказвахме във все по-затруднено общуване с Архиерейския наместник на Петричка духовна околия, което несъмнено довеждаше до затруднения в църковните делата в тази част на епархията ни. Всичко това е напълно обяснимо предвид почетната 75-годишна възраст на иконом Ангел Кочев, която трудно се съотнася с голямото натоварване, характерно за длъжностите, които заемаше досега. С оглед на подобряване на работата в тази духовна околия бяхме длъжни да осъществим промени.

По отношение на мотивите за това наше решение ще се ограничим да изложим само тези с навършването на посочената възраст, пенсионирането отпреди няколко години на о. Ангел Кочев, както и желанието ни да запазим неговия духовен авторитет и да му осигурим възможност да продължи достойно да отдава своя духовен принос в пределите на БПЦ-БП, в Неврокопска епархия. Предвидена е възможност той да служи в по-спокойна и ненатоварена среда в близко съседната енория на с. Ръждак, в красивия новоосветен и благоустроен храм, посветен на св. великомъченик Димитрий. Считаме за достатъчни тези мотиви, а за всичко, което касае служебни взаимоотношения и отношение към служението ще си запазим правото да запазим поверителност, тъй като ни най-малко не желаем да злепоставяме никого от свещенството.

Преместването от едно място на друго, както и освобождаването от административни длъжности в служението на клириците в Българската православната Църква не представлява наказание, освен в случаите, когато изрично не е наложено такова с решение на Епархийския съвет или Епархийския духовен съд. В случая на о. Ангел Кочев не е налагано църковно наказание. Той не е лишен от свещенослужение и има възможност да свещенодейства не само в енорията, в която го назначаваме, но и в други енории при стриктно спазване на каноничния и уставен ред и клирическата дисциплина. Също така по никакъв начин иконом Ангел Кочев не е лишен от възможността да общува свободно с миряните, да продължи да поучава със слово и личен пример и да обгрижва духовно онези православни християни, които желаят да се ползват от благодатните тайнства извършвани при неговото свещенослужение.

Използваме възможността и чрез това писмо, както и в други наши писма, отново да засвидетелстваме уважението си към личността на о. Ангел Кочев и да му изкажем благодарност за проведеното служение през немалко години в заеманите досега от него длъжности.

Относно „богоугодната пригодност“ на нашето решение, в която се съмнява „широката маса миряни в Петричка община“, би следвало да направим обективна числена съпоставка между броя на тези, които са неудовлетворени от настъпилите промени и миряните, които са удовлетворени и не изразяват съмнение в богоугодността на нашите действия като Епархийски архиерей. На практика, такава съпоставка е трудно осъществима, което прави и безсмислено изразяването на някакви предпочитания чрез подписка, тъй като винаги може да се организира контраподписка и да се започне надпревара по набиране на подписи. В такива случаи подписките винаги ще се възприемат като средство за оказване на натиск, какъвто не е допустим при вземането на решения от органите на управление на Църквата. С оглед опазването на точността на Христовото учение, единството във вътрешния живот на Църквата и възможността да провежда тя своята благодатна и спасителна мисия през всички времена и сред всички народи, св. Църква е възприела правила от светите апостоли и светите отци от Вселенските и Поместните събори, по които вече две хилядолетия ръководи своя благодатен живот. Всички клирици при приемане на благодатно ръкоположение обвързват живота си с обещание да съблюдават точно каноните на св. Църква и със слово и дело да преподават точно, неподправено, непроменено Словото Божие според учението на св. Христова Църква. Водени от този наш дълг като архиерей на св. Православна църква сме достигнали до вземането на настоящите решения след многократно обсъждане в Епархийския ни съвет, внимателно и дълго обмисляне за бъдещата полза на светата ни Православна църква.

Отечески призоваваме да бъде зачетен каноничният ред в Църквата, нейната отделеност от Държавата, да не бъде оказван натиск чрез манипулиране на общественото мнение, да се съобразите с нашето решение и се отнасяте с подобаващо уважение към назначените от нас свещеници – протоиерей Павел Милушев, Архиерейски наместник за Петричка духовна околия и Председател на Църковното настоятелство на храм „Св. Богородица“, гр. Петрич, енорийските свещеници Никола Чопаков и Борислав Борисов към храм „Св. Богородица“, както и свещеник Кирил Кирилов, Председател на Църковното настоятелство на храм „Св. Николай“, гр. Петрич. Вашето добро разположение към новоназначените свещеници ще бъде истинско свидетелство за любовта и почитта ви към БПЦ-БП и нейното ръководство, на каквото добро и, вярвам, искрено отношение сме се радвали досега от ваша страна. Уверяваме Ви в добронамереността и желанието за полезно служение и сътрудничество и от страна на новоназначените свещеници. Умоляваме представителите на държавните и общински власти като чеда на Православната ни Църква да оказват съдействие където е необходимо в служението на новоназначените свещеници в Петричка духовна околия. Убедени сме, че по-добър резултат за всички ще има не когато се подкрепят действия на вмешателство във вътрешните дела на Църквата, пораждащи напрежение и разединение между православните християни, а когато се проявява зачитане на решенията на църковното ръководство и се полагат усилия да се превъзмогват личните пристрастия.

Ще си позволим да отбележим, че никога досега и при никакъв случай не сме си позволявали да ревизираме решения на ръководството на която и да било от обществените институции, да заемаме страна в спорове по отношение на кадрови промени в тях и публично да се изразяваме по такива въпроси чрез отворени писма, организиране на подписки и др. подобни.

Отправяме молитви към Великия Архиерей и Глава на Църквата, нашия Господ и Спасител Иисус Христос, да изпраща щедро своето благословение над всички вас, да ви закриля с милостта и човеколюбието Си и Неговият мир да изпълва сърцата Ви.

Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

видео:Петрич News

Добавени коментари

Реалист публикува:
04 Март 2019 | 14:31
И все още вервате в оня отгоре? Странно. Онези аллах, буда, да не са първи братовчеди на измисленият ви господ? Религията е измислена с цел да ви вземе парите. Ама... имали-дали!
zawryshtaneto na welio iliew публикува:
04 Март 2019 | 11:27
kakwo stawa da ne wrashtame welio iliew na bel kon natam otiwat neshtata samozabrawili se politici shte se samoizqdat georgi dinew i brychkow sami si se naglasiha.
ГОСПОД ГЛЕДА И НАКАЗВА публикува:
04 Март 2019 | 09:31
ПЕТРИЧ ПЕТРИЧ ЧУДЕН ЮЖЕН КРАЙ СВИДНА РОДНА МАЙЧИНА ЛЮБОВ ВСИЧКИ БЕЗВЕРНИЦИ ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ А ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ НА СЪД ПО УБДХ ГОСПОД ЩЕ ВИ НАКАЖЕ ДАМИ И ГОСПОДА ЗА ОТВОРЕНОТО ПИСМО ЗА ПОДПИСКАТА ЗА ЛУМПЕНИТЕ КОИТО СА ПОДВЕДЕНИ ОТ ВАС И НАРУШИХА СПОКОЙСТВИЕТО В ХРАМА БОЖИ. ЗА КОИ СЕ МИСЛИТЕ ГОСПОДА ОТ ГЕРБ ВСЕКИ ДЕН ВИ ГЛЕДАМЕ ПРОСТОТИИТЕ С КОИТО ЩЕ СЕ ОБЕЗГЛАВИТЕ И ПОСЛЕ ЩЕ БЪДЕТЕ НА УЛИЦАТА ДАЛИ ВИ Е ЯСНО. КА МОЖЕ БСП ДА НЕ СИ МЪРДАТ ПРЪСТА И СЪС ТЕЗИ СТАРИ КАДРИ ДА ВДИГАТ ЕЛЕКТОРАТ ЕМИ МОЖЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБЕРСКИТЕ ИЗДЪНКИ НО ЗАПОМНЕТЕ ГОСПОД ГЛЕДА И НАКАЗВА
Fffff публикува:
03 Март 2019 | 20:40
Грехота е това,което е станало в Петрич. Оставете владиката да бъде владика. Тези подскачащи хора изглеждат много далеч от християнството. Не бива така.
Ад публикува:
03 Март 2019 | 18:42
Това е самата истина бойко да вземе пръчката и през ръцете
Киро публикува:
03 Март 2019 | 18:39
Opa
Драган публикува:
03 Март 2019 | 17:21
Нали това е целта на някой хора неук народ,невярвярващи хора се управляват по лесно.
vg публикува:
03 Март 2019 | 17:21
ей бриндо,лак почна сам да си пишеш коментари.да не би да са ти спрели месечните вноски ь.до вчера им правеше дуууу
тренев публикува:
03 Март 2019 | 16:26
Дядо Серафим досега дали се е обаждал на кмета Бръчков за уволнението на главния архитект и Юристката Рилка за скандалните обществени поръчки този път уважаеми дами и господа от партия ГЕРБ се на....те та чак замирисахте.
православен публикува:
03 Март 2019 | 16:04
Вангелия Гущерова доста е объркала умовете на петричани през годините! Не са православни миряни тези, които се нахвърлят да блъскат свещеници, да крещят по време на светата Литургия. Това са бутафорни, измислени "християни", НЕВЪЦЪРКОВЕНИ, НЕВЯРВАЩИ. Ясно, че всичко е организирано от държавното управление на Герб, които искат да "опитомят" църквата, да я осветкостят, да я контролират напълно. БОГ ДА ПОДКРЕПЯ ВЛАДИКА СЕРАФИМ В БОГОУГОДНОТО ДЕЛО И ВСИЧКИ ДОСТОЙНИ СВЕЩЕНИЦИ, КОИТО НЕ ОТСТЪПВАТ ОТ ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА!
amin публикува:
03 Март 2019 | 15:59
Borisov nakaji tezi nedurazumeniq na prirodata. No gospod gleda i nakazva. Posle se opravdavame s BSP , VMRO , DPS i t.n.
гадост публикува:
03 Март 2019 | 15:56
герб в петрич си мислят че командват държавата забравиха се те командват полиция пожарна болница бизнес наркотици граници еййййй по полека малко ще се спънете подстрекавате хората към гражданско неподчинение. са ми е много интересно бацанка какво ще излъчи тази вечер
Срам публикува:
03 Март 2019 | 15:52
Бръчков мислех че си разумен човек не ходи по акъла на Динев. Там е милиционерска постановка, как така и кой ви два право да се мешате в работата на дядо Серафим. Това е срам на този велик за България празник да се сътворява толко нелеп скандал в храма по време на литургия.
накенах се публикува:
03 Март 2019 | 15:47
точно така етова е истината малумниците направиха отворено писмо провокираха хората около тях започнаха подписка и сега какво кой ми сра в гащите а бе тази паплач бойко да ги маха у време

Добавете Вашия коментар

TOP