На Тодоровден в Симитлийско

06 Март 2020 | 14:07
0 коментара
Култура

Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови жребци от симитлийска община на поляните край селата Крупник и Полена.

Мястото е местността Беглико между селата Крупник и Черниче, тази събота - 7-ми март от 11:00 часа.

В Полена и на поляните на местността Беглико ще бъдат направени водсвети. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Състезанията ще започнат с гонки между бегови коне и ще завършат с турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи. Организаторите на празника – община Симитли и кметствата на селата Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне.

За поредна година за Тодоровден и стопаните от село Брежани ще изведат конете си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността Св. Тодор край селото.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ В КОННИ НАДБЯГВАНИЯ ТОДОРОВДЕН 2020 г.

11:30 часа – старт на жокеите в I-ва гара на дистанция 3000 м., която според броя на ездачите ще определи и броя на сериите. Спазва се принципа на елиминацията.

След приключване на състезанието за най-бързи коне следва теглене с товар.

Участват три категории, в които участниците ще теглят товари на 40 м. разстояние за 3 минути. I-ва категория – коне до 450 кг. собствено тегло,  II-ра категория – коне от 450 до 650 кг. собствено тегло и III-та категория – коне над 650 кг. собствено тегло.

Конете, които преминават 40 метра за 3 минути се дотоварват и след това се излъчват първенците. Всички коне участници в тегленията се мерят на кантар.

Добавете Вашия коментар

TOP