На събор в село Изгрев! Разиграха на търг печено прасенце за храма с 12 кубета

09 Септември 2019 | 10:35
0 коментара
Култура

Жители и гости на село Изгрев разиграха на благотворителен търг печено прасенце.

Поводът бе благородната кауза за събиране на средства за довършване на първия храм в благоевградското село.

От две години кметът Йордан Китанов, всички местни хора, и разбира се, много приятели и съмишленици, обединяват усилия за изграждане на православен храм на светеца Иван Рилски. В момента църковната постройка е вдигната на карабина, но има още доста довършителни дейности, за които са нужни средства. Затова управникът организира двудневни благотворителни концерти за богоугодното дело.

Празникът бе два дни. Първата вечер без хонорар и на добра воля на събора в Изгрев пяха сестри Филатови, Георги Гоцев, Никола Тодоров, Ваня Найденова и Благица Павловска и Лесия Вълчева. Втората вечер веселбата продължи с поп фолк дуета „Южен вятър“.

Кулминация на празничното събитие бе благотворителният търг за печено прасенце, който развърза кесията на много присъстващи. Наддаването тръгна от 200 лева, като първоначално обявената стъпка бе от 10 лева. Най-щедър се оказа Ангел Михалков, който приключи интригата като откупи прасенцето за 500 лева. Късметлията отброи парите и лично ги пусна в кутиите, които бяха оставени на площада в селото за благотворителната кауза.

Двудневният празник събра над 1000 жители и гости на Изгрев. Всеки от присъстващите бе добре дошъл и бе лично посрещнат от кмета Йордан Китанов. Гостите на събора напълниха кутиите – всеки от сърце даде своята лепта за довършване на църквата.

Кутиите ще бъдат отворени в присъствието на специална комисия и броенето на парите ще бъде пред погледа на отец Павел, председател на Църковното настоятелство.

Със събраните пари жителите на Изгрев ще се доближат към сбъдване на дълголетната си мечта – да имат свой храм в селото.

В момента църквата е малко преди покрив. Има промяна на проекта, тъй като кубетата станали 12. Храмът ще носи името на закрилника на целия български народ Свети Иван Рилски, а по проект ще бъде умалено копие на Рилския манастир./Илинден прес/

Добавете Вашия коментар

TOP