На старта на сезона! Банско и Разлог със спешна нужда от работници

13 Ноември 2017 | 14:00
0 коментара
Бизнес

3500 работници се търсят спешно за работа в Разлог и Банско,  тъй като на 1 декември всички хотели и заведения отварят врати за новия зимен сезон там.

Това конкретизира председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско – Малин Бистрин.

Той припомни, че към момента в Дирекция „Бюро на труда”- Разлог са обявени около 350 свободни позиции – за 84 камериери, за 101 сервитьори, за 44 бармани, за 12 общи работници в хотелите, за 5 масажисти, за трима спасители, за 35 администратори, за 43 готвачи, за четирима работници в кухнята, за четирима чистачи и за един портиер, 10 за пиколо. Реалната бройка е 3500, толкова са свободните работни позиции в момента.

„Разбира се, че много от нас си имат договорка с персонала от миналия сезон и голяма част от тези места ще бъдат заети. Но е време да се вдигнат цените и стандартът, за да можем да даваме по-добри заплати. Защото сега държава и частен бизнес готвим кадри, обучаваме ги и накрая те отиват в чужбина да се трудят. За мен заплата под 1000 лева не бива да има в бранша ни, но засега това е непосилно при тези цени на нашите услуги, средно възнагражденията са между 500 и 600 лева за сервитьори и бармани”, заяви Малин Бистрин.

Много работодатели осигуряват и социален пакет за персонала си – безплатни нощувки, храна и транспорт или само част от тези придобивки, според своите възможности. Не е решение и работна ръка от чужбина, тъй като има езикова бариера, идват в друга обстановка, сблъскват се с различен бит и култура, което няма как да продолеят само за трите месеца активен зимен сезон.

Добавете Вашия коментар

TOP