На Сирни Заговезни: Властта в Пиринско иска прошка от...

10 Март 2019 | 16:05
1 коментара
Любопитно

„Ако има грешка, има и прошка” е старинна поговорка, която и до днес съпътства живота на българина. За да ни напомня, че искреното разкаяние обикновено получава също толкова искрено извинение.

Е, поне в повечето случаи.

В българския фолклорен календар има определени дни, в които опрощаването на всички прегрешения е задължително.

Най-важният сред тях носи точно такова име – Прошка.

Така наричаме днешния ден - Сирница или Сирни заговезни – обичая, който се извършва в последната неделя преди началото на Великия пост.

В повечето български семейства и до днес се спазват ритуалите, свързани с него.

Ще спазят ли обаче и политиците в Благоевградско обичая „Прости – простено да ти е”?, това репортер на Pirinsko.com попита част от тях.

Вижте:

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов заяви, че днешният ден е ден, в който изпълваме сърцата си с мир и любов , и в който прощавайки даряваме щастие, свобода и доброта.

„Прошката е висшата човешка добродетел, която дава сили за любов и вяра, пречиства ни и прави по – добри. Прошката е олицетворение на силата и добротата, тя е символ на великодушието и човечността. Да простим и да ни бъде простено е пътят, който ни води към разбирателство, взаимно уважение и хармония в нашите взаимоотношения.

Спазвайки традицията, бих искал да се обърна към моите родители, близки и приятели, да поискам прошка от всички, които може би неволно съм обидил.

Простете и простено да Ви е!

Нека се научим да прощаваме, защото само така ще осъзнаем силата, която носи думата – прошка”, убеден е Бисер Михайлов.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов отсече – „Прошка ще поискам само от родителите си”.

Председателят на ОБС Благоевград Радослав Тасков ще иска прошка от родителите си и от всички онези, които са го избрали за председател на ОБС в града.

Градоначалникът на Сандански Кирил Котев заяви:

„Днес ще поискам прошка от Бог, родители, семейство и разбира се от всички жители на община Сандански”.

Точно като него, прошка от Бог, родители, семейство, близки, роднини и жители на Сандански ще поиска и председателят на ОбС в курортната община , Георги Георгиев.

„Всички сме хора, всички понякога грешим. Безгрешния няма. Нека си простим и да ни бъде простено”, заключи той.

Да сподели от кой ще иска прошка днес , пред Pirinsko.com застана и депутатът от ГЕРБ Банско, Александър Мацурев.

„Днес, нека целунем ръка на родители и по-възрастни, да се обърнем по традиция към кумове, към приятели и близки.

 На Сирни Заговезни искам прошка и от Господ, както и от всички мои избиратели.

Простете приятели, ако волно или неволно съм съгрешил! Простено да ви е!”, сподели Александър Мацурев.

Както повелява традицията на днешния ден, прошка ще поиска и народният представител от БСП Благоевград, Николай Бошкилов:

„Ще поискам прошка от Бог, родители, семейство, роднини,  приятели  и не на последно място от всички жители на община Благоевград. Човешко е да се греши, Божествено е да се прощава”, заключи той.

Добавени коментари

Замисляме ли се ? публикува:
10 Март 2019 | 19:29
Има грешка и ГРЕШКА. Има грешки,които сме допуснали неволно,без умисъл.Да! - На тях ще простим! Но има и грешки,които допускаме умишлено.Ей така,за на нас да е по-добре. И утре пак ги повтаряме.До другите "Прошки".И на тях ли трябва да прощаваме? Всички политици за такива грешки са се наточили през предстоящата кампания,че ум ще ни зайде!Да не мислим пък за местните на есен. И като се наместят в топлите столове ще бъде едно братолюбене,че пак ум ще ни зайде! Но догодина пак ще бъдат "Прошки". И ние пак ще им простим! А и да не им простим - какво от това?!

Добавете Вашия коментар

TOP