На работна среща в Община Петрич обсъдиха Механизма за обхващане и задържане на децата в училище

11 Септември 2017 | 14:27
0 коментара
Общество

88 представители на различни учреждения са разпределени в 12 екипа за територията на община Петрич и работят по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

В екипите участват служители на Община Петрич, на РУО - Благоевград, на Агенция за социално подпомагане, на РУ „Полиция”, на училища и детски градини. Според заложеното в Механизма, екипи за обхват се създават в населени места, където има учебно заведение. По данни на отдел ГРАО към днешна дата в община Петрич има необхванати 559 подлежащи на задължително обучение деца от предучилищна и училищна възраст. От тях  според справките 420 са извън системата на образование само в град Петрич

. Според директора на дирекция „Образование и култура” Нина Попова най-напреднала е работата на екипите по села, като три от тях – Беласица, Михнево и Кулата вече са установили, че децата необхванати в училище са със семействата си зад граница.

Всички екипи съвместно следва да насочат усилия за привличането на подлежащите на задължително обучение в класните стаи и предучилищните групи, така че процентът на необхванатите да бъде сведен до мининум. На работната среща днес в Община Петрич присъства и Любомир Станишев – главен експерт по организация на средното образование към РУО – Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP