На първо четене: Връщат стария праг на преференциите

15 Март 2019 | 12:25
0 коментара
Политика

Парламентът прие на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители.

От гласувалите 139 депутати 138 бяха "за", а един се въздържа. Законопроектът на ГЕРБ предвижда възстановяване на прага за преференциите - 5% за евроизборите и 7% за парламентарни и местни избори. В мотивите си от ГЕРБ посочват, че целта на промените е да се отрази общественият интерес и да се запазят действалите правила за отчитането на преференциалния вот.

 С промени в изборните правила, приети от парламента през февруари прагът бе чувствително завишен, което според много анализатори на практика обезсмисля преференциите. Темата предизвика широко обществено недоволство, като дори се стигна до вето върху промените от страната на президента Румен Радев. То бе отхвърлено от парламентарното мнозинство, но депутатите от ГЕРБ предприеха собствена законодателна инициатива за връщане на старото положение.
 
С внесения от управляващите законопроект се предвижда възстановяване на 7-процентовия праг на преференциите при парламентарни избори и на 5-процентовия праг при изборите за Европейски парламент.

В същото време мнозинството отхвърли на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители. В гласуването участваха 140 депутати, от които 25 бяха "за", 26 гласуваха "против", а 89 се въздържаха.

Предложенията на ДПС се отнасяха за отмяна на правилата заобразуване на избирателни секции извън страната и за въвеждането на видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия през целия изборен ден. Законопроектът предвиждаше още промени относно изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент, както и за общински съветници и кметове.

Добавете Вашия коментар

TOP