На прицел! Кукери ще гонят злите сили в Елешница навръх Великден

02 април 2018 | 13:13
2 коментара
На прицел! Кукери ще гонят злите сили в Елешница навръх Великден

Всяка година навръх Великден кукери пъдят злите духове в разложкото село Елешница с традиционни обреди, карнавални маски и облекла, тъпани, музика и танци.

Село Елешница е единственото в Югозападна България, където съществува традицията да се организира кукерски фестивал именно на Великден. 

Традиционно, хилядно множество от местни хора и гости се събира и на уникалното кукерско шествие, с което започва общоселският празник в първия ден след Възкресение Христово. 

Според традицията, това се прави на Великден, защото от този християнски празник винаги е бликала вярата и надеждата за сполука, здраве и плодородие, за 
пролетно обновление и възраждане. 

Кукерите се готвят за маскарада няколко месеца, веднага след големите новогодишни фестивали в Разлог, Банско, Перник, Симитли.

В Елешница могат да се видят едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оценяват по дългия и гладък косъм, хвалят се елешничани. 

Хиляди левове струват тези одежди, местни кукери дават много пари и за костюм под наем, само за да го облекат и покажат на днешния празник. 

Преди да се съберат на площада, където е центърът на общоселското празненство, участниците в маскарада обиколят селото, за да прогонят злите духове и зимата, да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората. 

Тази традиция в селото е от незапомнени времена. Прекъсвана е за известно време преди промените през 1989 г., когато отново е възродена. Кукерският маскарад в Елешница е уникален и с женското участие в него.


Valco публикува:
04 април 2018 | 22:48
Елешничене си имааа пари,педерас прос ,а идвате да копувате пръчове от Елешница
karaman публикува:
02 април 2018 | 21:58
elee6ni4ene sa jivi prosiaci edno obleklo nemat texno i nema s kakvo da se xvalat

Добавете Вашия коментар!