На пресконференция в Благоевград! БСП обвини ГЕРБ в партийно кадруване в образователната система

11 Декември 2017 | 16:20
1 коментара
Политика

На провелата се днес съвместна пресконференция на членове на Изпълнителното бюро на Областен съвет на БСП Благоевград и Народните представители от коалиция БСП за България -Николай Бошкилов и Богдан Боцев, специален гост беше и доскорошната директорка на гимназия „Николай Стойчев” град Разлог- г- жа Галина Адамова.

Областният председател на БСП Благоевград – Валери Сарандев обясни, че поводът за свикването на днешната пресконференция е именно сигналът към Изпълнителното бюро от страна на г- жа Адамова.

„Преди няколко дни тя получи своята заповед за уволнение. В последните дни и месеци се наблюдава едно опасно явление. Масово и грубо политическо кадруване в държавните учредения и организации. За никого не е тайна, че има цели държавни учреждения, в които особено ръководни длъжности трудно могат да се намерят служители или работници, които да не са членове или симпатизанти на ПП ГЕРБ. За съжаление изключение не прави и ръководството на Регионалното управление по образование в Благоевград.” – заяви Областният председател на БСП Благоевград.

Той сподели, че се извършват редица политически уволнения на директори неудобни за управляващите, а на тяхно място са назначени нови посочени от местни структури на ГЕРБ.

„До нас постъпват множество сигнали от областта, че именно новоназначените директори лансирани от Златанов, кадруват по политическа ориентация по отношение на педагози и училищен персонал, без да се взима под внимание техния професионализъм и компетентност. Все повече нараства временно назначените директори на територията на Благоевградска област и забавяне провеждането на конкурсите в продължение на години. Публична тайна е, че за една част се чака да се сдобият с необходимите дипломи и документи, за да се явят и спечелят тези конкурси. Такъв е и случаят с г- жа Адамова. На нейното място бе назначен човек близък до местната структура и управление на ГЕРБ Разлог. Считам, че за тези политически гонения и уволнения на директори, педагози и училищен персонал, ръководството на РУО Благоевград трябва да бъде потърсена отговорност. Тяхната основна и първостепенна задача трябва да бъде стабилното и компетентно управление на тази институция, а не политическите назначения.” – бе категоричен г-н Сарандев.

„На когото и да съм споделила- колеги директори относно проведените проверки , реакцията на всички е била „Няма ли РУО по- важни задачи от това да ти правят проверки?” Бях подложена на 25 проверки, включително съм имала по две проверки на ден с последователни заповеди написани от г-н Ивайло Златанов. Вероятно съм имала пропуски, едвали някой ще застане и ще каже : Аз съм безгрешен.” – заяви бившият директор на гимназията в Разлог г- жа Галина Адамова.

Г- жа Адамова обясни, че предпоследната голяма проверка, която е била направена, е била по сигнал. Нейната информация е, че сигналът е дошъл от разложката структура на ГЕРБ и подкрепена от общинското ръководство. Проверката била пет дневна и направена от представители на Министерството на образованието. Г-жа Адамова сподели също така, че само няколко дни след това последвала и нова проверка.

„Следствие на всички тези проверки, това до колко аз съм виновна или не, ще го прецени съдът. На 28 ноември ми беше връчена заповедта за уволнението. Вероятно имам пропуски, но наред с това твърдя обаче,че съм привлякла множество финанси за училището, твърдя, че съм изградила стройна документация в това училище, която липсваше или не беше добре разработена от предшественичката ми. Г- жа Васка Пенева- временно изпълняваща длъжността директор, която не успя да спечели два конкурса, но в момента отново е директор на гимназията в Разлог.”- бе категорична г- жа Адамова, дисциплинарно уволненият директор на гимназията на град Разлог

Народните представители Богдан Боцев и Николай Бошкилов заявиха, че няма да спрат да работят по този случай и да задават въпроси на резонния министър защо са назначени 17 изпълняващи длъжността директор в училищата в Благоевградска област, което е прецедент в страната"

Добавени коментари

Бай Фидос публикува:
12 Декември 2017 | 06:58
Да беше само в образованието,здраве му кажи! ГРОБарите узурпираха всички власти,хрантутят мишоци,разправят се по сталинистки с инакомислещите и “печелят” избори. Заради това българите бягат от родината си и не поглеждат назад....... А всички останали сме parlais vous francais !

Добавете Вашия коментар

TOP