На почивка в Турция: С маски на плажа и дистанция при плуване

25 Юни 2020 | 11:20
0 коментара
Общество

Aвиокомпаниите рестартираха своите полети, а страните облекчават ограниченията по границите. Именно заради това все повече туристи тръпнат в очакване да заминат на почивка веднага щом правителството даде зелена светлина.

Новите правила, които се прилагат в Турция, обаче могат да променят почивката на туристите.

Вследствие на коронавирусната пандемия Турция обяви, че всички посетители и жители трябва да носят защитна маска за лице, когато са на публично място.

Строгите правила засягат някои от най-популярните ваканционни курорти в Турция, включително Бодрум и Мармарис, както и най-населеният град Истанбул в Турция, където хората трябва да носят маски за лице постоянно, когато са навън.

Това включва плажове, паркове, ресторанти, пазари, кафета, което означава, че почивката на туристите тази година ще изглежда по различен начин, а маската ще бъде задължителен артикул към стайлинга на почиващите.

Предупреждение ще има за всеки, който наруши въведените правила дори веднъж. 

Туристите и местните жители ще получат глоба в размер на 900 турски лири, ако бъдат хванати за втори път на публично място без маска.

Хотелите обаче ще бъдат изключени от правилото, което означава, че почиващите са свободни да не носят предпазно средство, когато са в хотелската част.

Броят на чадърите на известен плаж в страната, дълъг километър и широк 300 метра, е бил намален от 300 миналата година на 200 тази, а разстоянието между тях е увеличено от 4 на 7 метра, констатира изданието. Кабинките за преобличане, душовете и тоалетните се дезинфекцират след всяко влизане. Забранено е пушенето заради опасността от разпространение на заразата чрез фасовете, но са отделени специални пространства за пушачите. Почиващите носят маски на плажа, а при плуване спазват дистанция от 1,5 метра помежду си. 

Носенето на маски е задължително в цяла Турция на многолюдните места и по-специално на пазарите и в супермаркетите, фризьорите и бръснарниците. Носенето на маски е задължително и за целия обществен транспорт, включително метрото, автобусите, такситата и фериботите, а в някои райони трябва да се носят маски, когато се пътува в частни превозни средства с повече от един човек. 

На входа на терминалите на летищата ще има и съоръжения за тестване на телесната температура, като през цялото време ще се извършва редовна дезинфекция.

Властите също така предполагат, че ако е необходимо, ще се правят протоколи за тези, класифицирани като „високорискови“ пътници, въпреки че не уточняват какво е класифицирано като „висок риск“.

Мехмет Нури Ерсой, министър на културата и туризма на Република Турция, казва: „Турция е модел за подражание по света по време на пандемията COVID-19, благодарение на добре изградената здравна система и методите на лечение. Стартирането на нашата програма за сертифициране за безопасен туризъм допълнително показва, че Турция ще поеме пионерска роля по отношение на насочването към нормализиране на туризма.

Добавете Вашия коментар

TOP