На почивка в Италия!? 21 евро за фреш и капучино!

04 Юни 2020 | 11:43
0 коментара
Любопитно

Във Венеция надуха цените до небето, след като красивия италиански град отново се върна към живот след принудителната карантина заради Ковид-19. Кореняк венецианец се оплака, че се е изръсил с внушителните 21 евро за фреш от портокал и капучино в кафене, намиращо се на стотина метра от прочутия площад „Сан Марко“.

Както е видно от приложената касова бележка, цената на портокаловия сок е 12 евро (24 лева), а на капучиното - 9 евро (18 лева). Дори за Венеция тези ценови нива са шокиращи и сметката предизвика скандал във всички италиански медии.

Досега поне в историческите центрове на красивите италиански градове кръчмарите „жилеха“ с баснословни суми за нищожни поръчки само чуждестранните туристи, като се пазеха да „ударят балтията“ на местни жители. Ето защо бруталната сметка във Венеция на тамошен човек предизвика истинска вълна от негодувание в социалните мрежи и италианците заочакваха случаят да бъде приключен със заклеймяването на евентуалния сервитьор – мошеник.

Да, но това не се случи, тъй като бърза проверка на местни репортери установи, че главозамайващите цени, разбира се с малки разлики, фигурират вече в официалните ценоразписи, както на посетеното от „ужиления“ венецианец кафене, така и на всички заведения в старинния център. Двете напитки – фреша и капучиното, са особено популярни в Италия и обикновено за тях се плащат 3-4 евро, ако са сервирани на бар-плота в заведението, докато на маса те би трябвало да струват максимум двойно. В момента във Венеция обаче те вече се харчат между два и три пъти по-скъпо, а съдържателите на кафенетата побързаха да се оправдаят, че само така могат да наваксат, при това донякъде, нанесените им от коронавируса и карантината огромни загуби.

„Случаят "21 евро за фреш и капучино“ съвпадна с официалното загърбване в Италия от днес, 3 юни, на ограничитените мерки. Защото дори според премиера Джузепе Конте една от основната цели на свалянето на наложената преди три месеца заради „Ковид-19“ карантина е стимулирането на туризма. Според икономическите анализатори обаче, ако се съди по цените във Венеция, то занапред и там, и в другите прочути туристически дестинации на страната, ще могат да ходят само свръхбогати гости. Които съвсем не отговарят на желания от Италия масов и съответно доходоносен туризъм...

Добавете Вашия коментар

TOP