На церемония в Благоевград! Наградиха журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“

28 Март 2019 | 13:55
0 коментара
Култура

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и посланикът на Ирландия Н.Пр. Майкъл Форбс наградиха участниците в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“.

Кметът Камбитов благодари на хората, които ежедневно полагат усилия и се борят срещу разпространението на наркотици. Той подчерта ролята на журналистите, работещи за превенция на наркоразпространението и обърна особено внимание на тези, загубили живота си в името на каузата. 

„Джовани Фалконе, Вероника Герин – това са имена икони, знамена, символи в борбата срещу наркотрафика и корупцията във всичките й форми.  Скъпи журналисти, благодаря Ви за всичко, което правите. Със сигурност осъзнавате колко е отговорна Вашата мисия. Хората са устроени така, че приемат за чиста монета, всяка Ваша  дума. Има журналисти, които не казват цялата истина – тях никой няма да ги помини. Има обаче, такива, които са честни – те имат уважението, респекта, доверието на хората. А има и такива, които заради това, че са казали истината са изгубили живота си. Те стават пример, стават лидери след смъртта си. Журналистиката се оказва много опасна професия – да си спомним Анна Политковская, Ян Куциак, Дафне  Галисия , Джамал Хашоги – все хора, убити заради професията си. А колко са убитите журналисти в държави, в които демокрацията е непозната дума?! Тези хора чертаят пътя. Не всеки може да бъде герой, но всеки от нас може да направи своите крачки. Да даде своя дял, това е нашата лична отговорност. И когато говорим за наркобизнес, наркотрафик, трябва да се има предвид, че това е една огромна империя. И като всеки бизнес, и при него има предлагане и търсене. Аз споделям виждането на новозеландския премиер,а именно, че имената на хората, занимаващи се с разпространение на наркотици, не трябва да бъдат помнени . Те трябва да се забравят. Всеки един – дали ще влезе в затвора или ще бъде убит,  веднага на негово място застава друг. Затова фокусът трябва да бъде върху търсенето , да работим то да бъде намалено. Това е основната задача, това е радикално лечение, другото са палиативни мерки. Когато няма търсене, предлагането се обезсмисля. Няма нищо по-ценно от човешкия живот“, каза д-р Камбитов.

Той благодари на д-р Любенова и екипа на ОбСНВ за услията, които полагат.

Преди да бъдат отличени, представителите на национални и местни медии, приветствие отправи и посланик Н.Пр. Майкъл Форбс.

„Както г-н Камбитов каза, не всички могат да бъдат герои, но Вероника Герин  е  герой и е вдъхновила още много други хора. Вие, журналистите в тази зала, сте били сред вдъхновените от нея. Поздравявам Ви за това което правите“, каза в част от приветствието си Н. Пр. Майкъл Форбс“.

На официалната церемония присъстваха още зам.-областният управител  Иван Стоянов, Румен Бояджев, изпълнителен директор на Международната асоциация за борба с наркоманиите, общественият посредник доц. д-р Валентин Василев, представител на Почетното консулство на Р Казахстан, заместник-кметове на Община Благоевград.

В церемонията по награждаване в конкурса за журналисти “Сърце и слово срещу наркотиците”, в памет на ирландската  журналистка Вероника Герин, бяха връчени три грамоти от името на Почетния Консул на Република Казахстан в Република България г-н Митко Солаков.

Събитието бе открито с изява на Ансамбъл „Пирин“, бе прожектиран и филм за живота на известната журналистка, посветила делото си на борбата с наркотиците.

Наградените бяха разделени в  категориите „Електронни медии“, „Печатни издания“, „Документално  кино“.

Извънредна награда за изразена гражданска позиция и подпомагане  дейността на ОбСНВ Благоевград получи г-жа Елка Миленкова.

Добавете Вашия коментар

TOP