На Балканите COVID-19 затихва, 14-дневната карантина остава само за 8 страни

29 Май 2020 | 08:50
0 коментара
Общество

Ситуацията на Балканите и у нас се нормализира, което дава основание на Националния оперативен щаб да препоръча смекчаване на мерките през следващия месец.

През първата половина на юни ще препоръчаме допълнително разхлабване, съобщи на брифинг тази сутрин главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че в почти всички балкански страни се наблюдава нисък брой на новозаразените и починалите от коронавирус.

Доц. Кунчев уточни, че носенето на предпазна маска на врата не помага за нищо. Маска е добре да се носи в закрити пространства, а не на открити.

Кунчев съобщи, че щабът предлага да се премахне въвеждането на 14-дневна карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от Европейския съюз, а също така от Северна Македония и Сърбия.

Решението за промяната е на база на данните от Европейския център за контрол на болестите.

14-дневната карантина обаче ще остане само за 8 страни, които отчитат най-висока заболеваемост през последните 2 седмици. Това са: Белгия, Италия, Малта, Испания, Португалия, Швеция, Ирландия а също така Великобритания.

Очаква се броят на заразените от коронавирус по света да мине 6 милиона души, заяви д-р Кунчев. В световен мащаб водещи по брой на заболелите остават САЩ и Бразилия, а в ЕС – лидер е Швеция.

Скандинавската държава е начело на негативната класация в Европа вече втора седмица поред. За сравнение със съседна Дания броят на новите болни и починали в Швеция е 15 пъти по-висок, отбеляза д-р Кунчев. Швеция беше единствената страна в ЕС, която отказа да въведе строги мерки на ограничения, това доведе до рязък ръст на заболелите от COVID-19 преди всичко сред възрастните хора и мигрантските групи. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP