На „Бачиново“ ще се строи с проект на студентка, изготвен за дипломна работа

20 Април 2021 | 10:39
0 коментара
Бизнес

Проектът, по който благоевградската фирма „Универсал Строй Консулт” смята да застрои парк Бачиново край Благоевград, е изработен от студентка, като това е била дипломната й работа. Той е претърпял някои корекции, някои детайли са отпаднали, но основните идеи на талантливата студантка са запазени.

В момента арх. Яна Малинова Маринова е на 31 г., но когато „застроявала“ Бачиново с молив и линийка в ръка върху белия лист през 2014 г., тя била преддипломант към катедра “Интериор и дизайн в архитектурата” в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, след като първо завършила Технически университет в Мюнхен и специалност „Архитектура“ в УАСГ.

Така че за проекта-дипломна работа тя не е взела нито лев.

Успяхме да се свържем по телефона с арх. Маринова, за да я попитаме как точно е получила заданието да изработи проект за жилищно-ваканционното селище, което благоевградската фирма смята да вдигне на мястото на тенис кортовете на Бачиново.

„Предполагам, че това беше задание на някой от нашите ръководители в катедрата и те го прехвърлиха на нас, студентите, за да си изберем нещо за дипломните работи. Бяха няколко предложения и аз харесах този“, спомни си арх. Маринова. На въпроса трябва ли настоящите собственици на проекта й – фирма „Универсал Строй Консулт“, да искат съгласието й или поне да я уведомят, ако смятат да променят нещо в чертежите й при реализацията на проекта, след кратко колебание Маринова каза: „Мисля, че не са длъжни да ми искат съгласието за каквито и да е промени, защото след предаването на дипломната ми работа аз вече нямам никакво отношение към този проект, нито пък съм се интересувала от него“.

Дипломният проект на Яна Маринова носи името „Ваканционно селище с тенис комплекс в гр. Благоевград“ и освен с подробно описание на всички сгради и съоръжения, които са предвидени, е придружен с много илюстрации – макети и чертежи. Още при описание на архитуктурно-строителната част талантливата студентка е писала, че „имотът от 18 858 кв.м се намира в рекреационно-устройствена зона и е предназначен за курорт и допълващи го дейности“.

Идеята на Маринова е комплексът да се състои от 2 части с 2 отделни входа. В първата ще има тенис комплекс от два блока и 4 тенис корта, а във втората – хотелска част, състояща се от 11 малки еднофамилни къщи, рецепция и кафене.

Архитектурния образ на сградите в частта с тенис кортовете арх. Маринова е планирала да бъде изграден с мазилка Baumit BigLife , цвят: 0019- White на фасадите, големи площи остъкляване и HPL фасадни панели, наподобяващи дъб, с цел по-лесна поддръжка. Покривите са решени с нископрофилна трапецовидна ламарина.

Втората част, която инвеститорът е решил да префасонира от 11 къщи в една обща сграда, в дипломната работа на Маринова е разработена с 3 вида еднофамилни сгради – двете на по 1 етаж, съответно с 1 и 2 спални, а третият вид – на 2 етажа. В чертежите на младата архитектка сградите е трябвало да бъдат еднопространствени и едноскатни, със стоманобетонна безгредова конструкция и отново боядисани в бяло, с фасадни панели в цвят „дъб“.

 

Според оригиналния проект двете части на комплекса имат 2 отделни паркинга, като частта на тенис комплекса има и подземен паркинг с еднолентова рампа, която се регулира със светофар. Паркингът за хотелската част има 22 паркоместа, а за тенис комплекса е с 68 паркоместа.

Студентката планира комплексът освен двата входа за двете части да има и вход с обходен път, който е предназначен за линейки и пожарна. Достъпът с коли вътре в комплекса е ограничен с цел безопасност и спокойствието на хората и децата, уточнява тя. Алейната мрежа е съобразена с основните ходови линии в комплекса. Чрез моделиране на терена и озеленяването се образуват самостоятелни дворни пространство към къщите, които са без огради. В пространството между къщите са обособени детски площадки и водни площи. Около тенис кортовете са проектирани места за наблюдаване на състезанията – нещо, което е отпаднало от проекта на „Универсал Строй Консулт“, ако се съди по подаденото инвестиционно намерение в РИОСВ – Благоевград. Пред басейна с изглед към кортовете Маринова е нарисувала и маси на открито, също отпаднали от настоящия проект. Съкратено е и предложението й през летните месеци басейнът „да се отваря“ и пред него на открито да се разполагат шезлонги.

В интериорната част Маринова е наблегнала на

светли цветове с отделни ярки акценти. Включила е корков паркет пред лоби бара, „който е устойчив на голямо натоварване и дава усещане за уют и топлина“, а за фоайето – гранитогресни плочи 60/120 см, „които са подходящи за постоянен поток от хора“. Покрай стените около колоните в проекта й има бели декоративни камъни, а на тавана над зоната с мекото сядане – окачен таван от дървени триъгълни панели, които „освен декоративен характер имат и акустични свойства“. Осветлението на фоайето е решено с „лунички“ и декоративна LED лента.

Много страници описание има и за бъдещия басейн, еднофамилните къщи, паркингите.

Колко от идеите на Маринова ще бъдат реализирани вероятно ще стане ясно много скоро, защото инвестиционното намерение на „Универсал Строй Консулт“ е на финалната си права – то вече има одобрение на Басейнова дирекция Западнобеломорски район, а след като няколко пъти го отлага, преди месец и РИОСВ – Благоевград го вкара в процедура по оценка на въздействието на околната среда. Припомняме, че всичко това се случи, въпреки че ОбС – Благоевград има от миналата година решение за мораториум върху застрояването на малкото останали зелени площи в Благоевград, против заливането с бетон на любимия парк е и населението на града.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP