На 14 ноември имен ден имат...

14 Ноември 2018 | 07:09
0 коментара
Любопитно

Имен ден празнуват: ФИЛИАНА, ФИЛИМОН, ФИЛИП, ФИЛИП, ФИЛИПА, ФИЛИПА, ФИЛКО, ФИЛОМИР, ФИЛОМИРА, ФИЛОСЛАВ, ФИЛОСЛАВА, ФИЛЧО, ФИЛЧО, ФИЛЬО, ФИЧО, ФИЛЬО, ФИНКА, ФИЧО, Филип, ЮСТИН, ЮСТИНИЯ, ЮСТИНИЯН, ЮСТИНИЯНА

Св. апостол Филип е един от дванадесетте апостоли на Христос. Роден е във Итсаида. Филип от малък бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща любов към Него и силно желание да види Господа лице в лице, макар още да не знаел, че Този, Когото очакват и желаят да видят толкова много хора, вече е дошъл на земята. След възкръсването на Христос, проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол, ослепил противника си, върнал зрението на невинно заслепени, спрял бурята в морето. Филип обиколил много области в Мала Азия, смело проповядвал словото Божие, като понасял търпеливо гонения и страдания. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Вдигнал на крака жената на градоначалника и тя приела с благодарност и радост светото кръщение. Тогава началникът осъдил апостолите на кръстна смърт. Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво срещу капището на ехидната и хвърляли върху него камъни.

Вартоломей бил разпнат при стената на същия храм. Но внезапно се явило страшно земетресение. Снели Вартоломей, който бил още жив. Пристъпили и към Филип, но той вече бил предал Богу дух. Последните негови думи били молитва за мъчителите му. Вартоломей с чест погребал тялото му. На мястото, където изтекла кръвта на светия апостол, след три дни израснала лоза като знамение за това, че заради пролятата в името на Христа кръв светият се наслаждава на вечно блаженство със своя Господ в Неговото Царство. Много жители от Йерапол приели Кръщение. Вартоломей и Мариамна ги укрепявали във вярата и учели на словото Божие.

Добавете Вашия коментар

TOP