На 11 май честваме паметта на светите братя Кирил и Методий

11 Май 2019 | 08:14
0 коментара
Общество

На 11 май честваме паметта на светите братя Кирил и Методий. Още в ранното средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

11 май се чества като църковен празник на двамата братя, а 24 май се отбелязва като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Имен ден празнуват всички, които носят името Кирил (означава - господарски), Кирила, Кирилка, Керана, Кирко, Киро, Кирчо, Киряк, Методи (означава - изследващ).

През 1857 година започва редовното отбелязване на празника на св.св. Кирил и Методий в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. Първото честване е организирано от Найден Геров през 1851 г. в Пловдив. 

Днес 11 май се чества като църковен празник на двамата Свети братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

Малки и големи знаят, че Светите братя Константин и Методий са създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата. Те са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

Двамата братя са израснали в семейството на византийския военачалник Леон и съпругата му Мария. Методий е първородния им син, а Константин е най-малкия от седем братя. Te са част от аристокрацията на Византия, но и двамата говорят славянски език.

Малкият брат се вглежда в светите писания и на 15 години отива да учи в Магнаурската школа на императорския дворец, където по-късно става преподавател и печели прозвището „Философ“. Според някои източници Методий първи се оттегля в манастир, защото жена му и децата умират рано. Кирил влиза в средновековната дипломация едва 24-годишен, когато отива на първа мисия при арабски халиф, но после се присъединява към своя брат в монашеската обител.

Около 855 година двамата братя започват своята работа по изготвянето на славянската писменост и създават първите преводи от гръцки на славянски език - глаголицата. Кирилицата е създадена по-късно от техни ученици.

Великоморавската мисия им е поръчана от княз Ростислав, който иска църквата да стане славянска, като създаде богослужение, основано на славянска писменост.

Кирил и Методий са почитани от православната църква като едни от светите Седмочисленици, заедно с учениците им – Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд.

Добавете Вашия коментар

TOP