МЗ решава днес за нови мерки и зелени сертификати

18 Октомври 2021 | 15:17
0 коментара
Общество
МЗ решава днес за нови мерки и зелени сертификати

Днес следобед експертният съвет по епидемиология в МЗ се събира да обсъжда въвеждането на нови ограничения заедно с по-широко въвеждане на зелени сертификати за достъп до обществени места. Зелените сертификати включват ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест и в последните дни се налагат като предпочитан вариант за освобождаване от мерките въпреки огромните проблеми с осигуряването на контрол върху тях.

В петък главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи въвеждането на допълнителни ограничения на национално ниво. Те са мек вариант и не предвиждат затварянето на почти нищо - такава крайна мярка се иска само за конгресните мероприятия, присъствените лекции на студентите, танцовите школи. За ресторантите към хотели се предлага обичайният режим при вълна - да работят само за клиенти на хотела, а за спортните състезания се предвижда да се провеждат без публика.

Като алтернативен вариант на ограничителните и забранителните мерки следва да се обмисли възможността допускането както в посочените, така и във всички други образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности да е възможно единствено, когато целия ангажиран персонал и всички участващи външни лица, притежават валидни цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване или аналогични документи, предлага Кунчев.

Именно тази алтернатива се налага в последните дни с усилено говорене и от страна на бизнеса, и от страна на властите, които очевидно се пазят от нагнетяване на недоволство с нови мерки преди изборите. На практика обаче тази алтернатива е идентична на действащото в момента положение - от два месеца у нас съществува вариант всеки бизнес да работи без ограничения, ако е готов да подсигури зелени сертификати на персонала си и да ги иска и от клиентите. Голямата разлика е, че сега държавата ще предостави десетки хиляди безплатни тестове за мярката, която в другите държави се въвежда заедно с платени тестове, за да насърчи ваксинацията.

 

Не само за дискотека, но и в болниците

Според зам.-министъра на здравеопазването Александър Златанов зелен сертификат ще бъде въведен не само в обектите за развлечение - ресторанти, хотели, барове, дискотеки и пр., но и в болниците, и в социалните домове. Това означава, че от лекарите и социалните работници ще се изисква да влизат на работа срещу ваксинация/доказано преболедуване или да си правят веднъж на два дни антигенен тест. "Искаме да имаме пълен контрол над хората, които се събират, за да не допуснем разпространение на заразата", обясни тази сутрин пред Би Ти Ви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Към момента не се говори особено ясно как се отнасят зелените сертификати към училищата, където става голяма обмяна на вируси, но сред учители и родители има голямо недоволство срещу тестовете, дори когато те са от най-щадящите. Златанов обяснява, че сертификатите ще бъдат въвеждани поетапно, като няма да се прави разлика между частен и държавен сектор, т.е. следва да ги въведат и за държавната администрация.
 

Безплатни тестове, но срещу 5 лв.

Държавата вече има известно количество безплатни тестове, които се ползват избирателно от регионалните здравни инспекции. Преди седмица Кунчев говореше за 80 000 теста. Сега обаче се поръчват допълнително 1 млн. теста, които ще бъдат предоставени за безплатно ползване покрай зелените сертификати.

Самите тестове ще са безплатни, но около тях има разходи за труда на лабораториите, които Златанов оцени на около 5 лв. Тези 5 лв. са въпрос на договорка между лабораториите и бизнесите, които държат да въвеждат зелени сертификати - в някои случаи собствениците на хотели и ресторанти например могат да ги поемат за сметка на клиента, но другаде човек ще трябва сам да си ги плати.

МЗ не казва колко ще струва тази поръчка. Зам.-министър Златанов обясни: "За 3.50 до 5 лв. може да се купи такъв тест - можете да проверите навсякъде. Ще дадем около 3.5 млн. лв., но не са завършени тези действия". Това обаче издава как се надува цената на тестовете в аптеките и в лабораториите - докато в Германия човек може да си купи бърз тест за домашно ползване за по-малко от 2 евро, тук рядко се намират под 15 лв.

 

Тестовете ще са съвсем официални

Тестовете ще се правят основно от лабораториите, които имат право да качват резултати в националната система. Те са около 150 и списъкът им е публикуван в МЗ и националния информационен ковид портал. Това означава, че резултатите следва да са официални и ако човек излезе положителен, докато е тръгнал на дискотека, ще трябва да излезе в карантина и да не ходи на работа.

Добавете Вашия коментар

TOP