Мързелът се предава по наследство

09 Март 2018 | 00:46
0 коментара
Любопитно

Да се влачиш едвам едвам и да нямаш желание да свършиш каквото и да е, се оказа не просто особеност на характера, а наследствено обусловено състояние.

 Доказват го две независими проучвания, публикувани наскоро във Футура Сайънс.

Едното проучване, обхванало голям брой хора, доказва, че мързелът идва от мозъка. Мързеливците трябва да положат повече усилия, за да активират онези участъци в мозъка, които отговарят за действието.

Именно заради тази особеност има хора, на които им отнема дни да се „наканят“ да измият чиниите например.

Тези хора имат проблем и с планирането и взимането на решения. Техният мозък просто работи по-бавно.

Другото изследване допълва резултатите от първото.

Учени от Университета в Колорадо са установили, че мързелът е в гените. Проучването е извършено върху десет поколения плъхове, които, както знаете, са много близки до хората като поведение и реакция на храни и лекарства.

Десетте поколения плъхове категорично доказали, че ако родителите ти са мързеливи, вероятността и ти да си мързелив е близо 100%.

 

Наспивайте се: Нуждата от сън е по-важна от филма, от мача, от неизмитите чинии. Усетите ли, че ви се спи, лягайте си. Тялото си знае работата.
Снимка: Thinkstock

 

Активните плъхове лесно се мотивирали са още по-активни, докато мързеливите трудно реагирали на каквито и да са стимули.

Все пак, хората не сме плъхове и имаме свободна воля, с чиято помощ можем да променим почти всичко в живота си, което не ни харесва.

Отнася се и за мързела, нищо, че ни е вроден.

Мъдри мисли за мързела

Лежането в събота е единственото ви задължение. Забравете чистенето, задължителната разходка, прането на пердетата и сгъването на изпраните дрехи.

Мързелуването е полезно за здравето, особено в събота.

Говорили сме и друг път за това, че съвременния начин на живот, рекламите и многобройните възможности изяждат всяка наша свободна минута.

Отвсякъде ни се натрапва усещането, че не трябва да губим и секунда, че непрекъснато трябва да правим нещо, да сме някъде, да пътуваме, да творим, да живеем активно, защото, видиш ли, животът е кратък.

Че е кратък, кратък е. Но не чак толкова, че да не можеш да спреш и да си поемеш глътка въздух, за да имаш утре нови сили за действие.

Оставете тялото си да почива, дайте на очите си само квадрат синьо небе – колкото се вижда от отворения ви прозорец, и се отдайте на качествен мързел.

 

За идеален мързелив ден са ви необходими или музика, или книга, или купа ягоди.

Горещ ви препоръчваме да правите по едно от тези неща наведнъж. Само така ще можете да му се насладите изцяло и да намалите риска от изцапване на страниците с ягодово червено.

За стимул, ако до тук не сме успели да ви убедим, че мързелът е благо, ви предлагаме няколко мъдри мисли за мързела, немалка част от тях вдъхновени от шопите:

- Ако ти се доработи (особено в събота), седни и почакай да ти мине.

- Ако има нещо спешно да се върши, ти легни да спиш. Когато станеш, ако някой друг го е свършил, значи наистина е било спешно. Ако не е свършено, значи не е спешно и може да почака още.

- Не се превръщай в роб на къщата си. Бърсането на прах не прави спомени за цял живот.

- Вие не сте мързеливи. Просто избирате в какво да се включите

Добрите майки имат куп чинии за миене, мръсен под и щастливи деца.

- Ако видиш някой да си почива, седни и му помогни.Не забравяй, че мързелът е помогнал на хората да измислят дистанционното на телевизора, миялната машина и доставката на храна.

източник: Edna.bg 

Добавете Вашия коментар

TOP