Мъж, запалил от небрежност Читалището в село Ново Ходжово на съд

14 Септември 2017 | 17:26
0 коментара
Общество

Районна прокуратура-Сандански предаде на съд мъж, предизвикал пожар в сградата на читалището в село Ново Ходжово. През април 2016 г. Йордан Д. от село Ново Ходжово, община Сандански, работил по програма за временна заетост към кметството в селото.

На 04.07.2016 г. кметският наместник възложил на Йордан Д. задача, свързана с почистване на орязани храсти и дървета в района около Дома на културата, намиращ се в сградата на бившето читалище, както и да събере падналите листа. При нейното изпълнение той бил подпомогнат от няколко лица, като събраните клони и шумата от листата били сложени в близост до оградата на читалището.

Към 16:00 часа Йордан Д. запалил събраните клони и листа и тръгнал. Не след дълго огънят се разраснал и обхванал сградата на Дома на културата.
Пожарът бил забелязан от жителите на селото, които в рамките на половин час подали осем сигнала на телефон за спешни случаи 112. Благодарение на пристигналите на място служители на Районната служба за борба с пожарите и защита на населението огънят бързо бил потушен.

От заключението на извършената пожаро-техническа експертиза се установява, че най-вероятната причина за възникване на пожара е небрежност при боравене с открит огън.

Запаленото имущество представлява масивна сграда със застроена площ от 351 кв. м. и е публична общинска собственост, чиято стойност възлиза на 54 900 лв.

За проявената престъпна небрежност Йордан Д. е привлечен в качеството на обвиняем от Районната прокуратура. 

 

Добавете Вашия коментар

TOP