Мъж си иска парите за винетка заради бракувана кола

12 Февруари 2018 | 16:51
0 коментара
Общество

Собственик на автомобил неочаквано „се сбогува” със законно закупена от него винетка. Причината е пропуск в Закона за пътищата, отбелязва NOVA.

Оказва се, че при бракуване на кола стикерът от предното стъкло отива на вятъра. Само 8 дни след като си купува винетката, Борислав Янков от Перник станал участник в тежка катастрофа на магистралата край града. Колата му била бракувана с новата винетка, с която изминал едва 20 километра.

На Борислав Янков не му върви с винетките. Преди година злосторници счупили предното стъкло на колата му, паркирана в двора. Тогава от АПИ му издали дубликат на винетката за същата кола без проблем.

Тази година Янков отново се оказал с проблем с винетката. На 28-и той пътувал от София към Перник и станал участник в катастрофа. Тъй като тогава е кукерският фестивал, движението било интензивно. "Пред мен автомобил спря на аварийни, аз спрях на около 10 метра зад него, също на аварийни. Отзад джип ме удари и ме хвърли в предната кола, която от удара излетя около 30 метра напред. Ударът беше сериозен, получил съм комоцио и бях в болница, но слава богу, се разминах само с това. Но пък колата е тотално потрошена", разказа Янков.

Върху предното стъкло на автомобила обаче имало годишна винетка, която послужила на собственика си до онзи момент един-единствен път - да отиде до Радомир, тоест изминал е 20 км по републиканската пътна мрежа.

Янков отишъл в АПИ и обяснил какво му се е случило. Попитал дали при създалата се ситуация могат да му издадат винетка, като сменят номера на автомобила. В закона няма разписана такава норма, обяснили му от пътната агенция. "Аз какво да направя? Дал съм 100 лева за тази винетка и съм я ползвал 20 км", пита се Янков.

Мъжът обяснява, че колата участник в катастрофата трябва да се бракува и иска или да му върнат парите за купената винетка, или правата, които му дава тя, да важат за друг автомобил.

Добавете Вашия коментар

TOP