Мъж даде положителен резултат за коронавирус след 14-дневна карантина

05 Април 2020 | 14:18
0 коментара
Общество

Двайсет и една годишният младеж от Русе с коронавирус е дал положителен резултат за заразата след 14-дневната си карантина. Това съобщи на брифинг днес директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

Мъжът е сред новите 24 открити случаи на коронавирус за последните 24 часа, за които съобщи по-рано Националният оперативен щаб.

Младежът е пристигнал от Англия на 19 март т.г. със самолет на летище "София". Той е пътувал с приятелката си и с негов приятел. Майка му ги е посрещнала и ги е откарала до село край Русе, където изкарват 14-дневната си карантина. През това време четиримата не излизат от дома, а храна пред къщата им доставял бащата. Младежът получава леки симптоми на 23 март т.г. - вдига еднократно температура, имал и лека хрема. Ден по-късно - на 24 март, майка му също вдигнала температура, имала и болки в мускулите, които за няколко дни преминали.

След като на четиримата изтекла карантината, на 1 април майката ги откарала с кола до частна лаборатория, където си направили бърз тест за антитела. Резултатът при 21-годишния младеж бил положителен, а при останалите трима - отрицателен.

Д-р Николова обясни, че на 3 април на младежа му е взета проба за PCR-тест, която е изпратена в лабораторията във Варна, съобщи dnes.dir.bg. Положителният резултат излязъл късно вчера. Проба за PCR-тест ще бъде взета утре и на майката на младежа. Останалите двама няма да бъдат изследвани, тъй като не са имали симптоми.

Д-р Николова обясни, че младежът е в добро здравословно състояние, като няма никакви оплаквания. Ще бъде под домашна карантина в продължение на 28 дни. За останалите трима изолацията ще бъде за срок от 14 дни.

Това е втори случай в Русе на заразен с коронавирус. Преди четири дни бе съобщено за 51-годишен мъж, завърнал се от Австрия, където работел в ски курорт. Той е в инфекциозното отделение на Университетската болница "Канев" с едностранна бронхопневмония. Д-р Николова обясни, че състоянието му е много добро. Тя информира, че резултатите от взетите проби от хора, с които той е контактувал, са отрицателни.

В Русенско 1161 души са под 14-дневна домашна карантина от различен период. На други 825 срокът за самоизолация вече е изтекъл.

Добавете Вашия коментар

TOP