МВР спря от движение над 1000 новозакупени автомобила

10 Февруари 2019 | 16:04
0 коментара
Криминално

МВР е спряло от движение над 1000 коли заради незавършени сделки.

Това ще рече, че новите собственици са закупили автомобилите, но не са ги прехвърлили на свое име в предвидения двумесечен срок. Цифрата се очаква да расте тепърва, съобщава „Монитор”.

Прекратяването на регистрациите става служебно, след като в края на 2017 година влязоха в сила новите промени в Закона за движение по пътищата. 

Изпълнението на изискванията в закона започна обаче в края на миналата година, тъй като имаше технологично време от два месеца, в което трябваше да бъде разработена програма за автоматично следене на сроковете и автоматично прекратяване на регистрацията. Софтуерът вече е готов и работи, уточняват от Пътна полиция.

Именно и заради това много собственици на новозакупени автомобили се озоваха в ситуацията да осъзнават, че колата им е спряна от движение, когато трябва да заплатят задължителната си застраховка „Гражданска отговорност” или някой налог към данъчните служби. От МВР съобщиха официално, че след направено развитие на програмното осигуряване от 12 юни миналата година е добавена нова функционалност в АИС „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ – служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27 декември 2017 година. Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно.

Нещата се ускоряват още повече от март миналата година, когато е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на пътното средство веднага след сключването на сделката.

Оттам напомнят, че управлението на автомобили с прекратена регистрация е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Той може да бъде подведен под отговорност по член 345, ал. 2, който предвижда затвор до една година и глоба от хиляда лева.

По-лесно обаче закъснелите шофьори и собственици на новозакупени автомобили могат да отидат в поделенията на Пътна полиция, където да завършат сделката си, да прехвърлят автомобилите и да заплатят единствено глоба от 200 лева. 

Добавете Вашия коментар

TOP