МВР с мащабна операция в Плевен заради боклука на калабрийската мафия Ндрангета

02 Януари 2020 | 20:51
0 коментара
Криминално

Мащабното разследване на калабрийската мафия Ндрангета, при което властите в Италия арестуваха над 300 мафиоти, включително и една българка, достигна и до България, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на полицията.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е мястото на операцията в Плевен. По-рано тази сутрин подробности по следствените действия са били обсъждани от премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и ръководството на МВР.

 

Ако в рамките на досъдебното производство се установят на територията на страната други такива площадки за депониране на отпадъци, те също ще бъдат проверени, каза на брифинг в града главен комисар Ивайло Иванов, цитиран от „Фокус“ .

 

"Искам да кажа, че прочетох в медиите, че съм изпратен тук, да ръководя разследването. Това не е така. На срещата, която проведохме сутринта при премиера бяхме с министъра на вътрешните работи и осъществихме телефонна връзка с главния прокурор Гешев, с който обсъдихме следствените действия до момента. Знаете, че във всяко едно досъдебно производство водещият винаги е Прокуратурата, разследването се води от окръжния прокурор Ваня Савова. Тук съм, за да помагам на работата, тук са и колегите от ОДМВР- Плевен, териториалната структура на ДАНС, Районна прокуратура”, уточни главен комисар Ивайло Иванов.

"Моята задача е, да помагам, да координирам действията, а Ваня Савова е човекът, който ръководи разследването по нейното пряко ръководство. Изпратили сме официално запитване до италианските власти по каналите за международно оперативно полицейско сътрудничество, с което се надяваме след като получим отговор от италианските власти, тези боклуци, които се обработват в България дали имат нещо общо с операцията, която беше проведена по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност”, коментира главен комисар Ивайло Иванов. Той допълни, че към този момент няма официален отговор.

"В момента, който го имаме, ще бъде предоставен на прокуратурата. След това ще се разбере дали са свързани, може да се направи съвместно разследване. Към този етап само имаме данни, че боклуците са от Италия, не че са свързани и са от един и същи източник. Ако в рамките на досъдебното производство се установят на територията на страната други такива площадки, те също ще бъдат проверени. Мисля, че досъдебното производство ще провери дали всичко в РИОСВ- Плевен всичко е наред, освен за неправилното съхранение на отпадъците се проверява и дейността на контролните органи, които би трябвало да извършват тази контролна дейност. Всички гранични КПП в страната са уведомени какви документи трябва да съдържат контейнерите, в които се транспортират тези отпадъци”, подчерта главен комисар Ивайло Иванов.

 

"При най-малкото съмнение да се викат служителите от съответното РИОСВ, защото служителите МВР нямат необходимата компетенция дали документите отговарят на съответния товар, който се превозва”, призова още главен комисар Ивайло Иванов.

 

На 11 декември стана ясно, че италианските власти са заловили незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Добавете Вашия коментар

TOP