МВР проверява сигнал къде са братя Галеви

30 Март 2018 | 14:42
0 коментара
Криминално

Началникът на сектор "Издирване" в националната полиция Ивайло Димитров съобщи за NOVA, че МВР проверява информация къде са в момента братя Галеви.

"Имаме информация, която се проверява. Не мога да кажа откога е тази информация, защото рискувам да разкрия информатора", каза Димитров.

Братя Галеви са в неизвестност от 2012 г. Върховният касационен съд ги осъди на по пет години затвор за участие в организирана престъпна група и рекет. Служителите на "Съдебна охрана" обаче не ги откриха на адресите им в с. Ресилово и двамата бяха обявени за общодържавно издирване, както и за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. През годините периодично се появяваха информации за местонахождението на "братята" – че са в Гърция, Африка или Латинска Америка.

Преди два дни СДВР публикува във "Фейсбук" снимки на издирвани лица, укриващи се от правосъдието. Темата стана особено актуална след шесторното убийство в Нови Искър, извършено от Росен Ангелов - човек с влязла в сила присъда, издирван от 9 години. Проверка на прокуратурата показа, че 925 лица са на свобода, въпреки влязла в сила присъда "лишаване от свобода". 

"Целим получаване на обратна информация относно тези лица, да ги приведем в известност - било чрез хора около тях, било чрез хора, които са имали взаимоотношения и даже самите те", коментира Ивайло Димитров.

След публикуването на списъка във "Фейсбук" един от издирваните се свърза с медиите. "Звънна ми един приятел по телефона и ми каза, че ме издирват по Facebook", разказа за NOVA Красимир Тончев, който е осъден за шофиране без книжка. По думите му от полицията не са го търсили, не е получил призовка.

Друг издирван от МВР пък се оказа в затвора в Стара Загора. 

Заради пропуските е създадена група между МВР, правосъдно министерство и прокуратурата, които ще изготви промени, за да няма институционален вакуум.

 

Добавете Вашия коментар

TOP