МВР премахна палатковите лагери в цялата страна, възстановено е движението по кръстовищата

07 Август 2020 | 08:50
0 коментара
Общество

Около 4:15 часа тази сутрин служители на МВР започнаха да премахват блокадите от кръстовищата София, Варна, Пловдив и Стара Загора.

За по-малко от час всички палатки и личният багаж на протестиращите бяха прибрани на тротоара. Обитателите на лагера са имали време да приберат личните си вещи, след което палатките са били натоварени на камион.

 

 

Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани, казват от полицията. 

МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната. 

В момента жандармерия с над сто служители на реда е блокирала кръстовището на Орлов мост.

Мая Манолова и Арман Бабикян са били на кръстовището, по непотвърдена информация Бабикян е арестуван.

Протестите започнаха преди месец , а блокадите преди десетина дни. По неофициална информация част от протестиращите са арестувани.

В момента кръстовището е блокирано, но от жандармерия.

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив беше премахнат от полицията малко преди 5 часа.

Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено.

Протестиращите в Стара Загора разказват, че са решили да се съобразят с предупрежденията на органите на реда и сами са се преместили на тротоара.

 

Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната.

Движението по всички линии на обществения транспорт е възстановено в обичайния им маршрут. Преминаването през възловите кръстовища е свободно, съобщиха от Центъра за градска мобилност в столицата.

Вдигането на палатковия лагер на "Орлов мост" е започнало малко преди 5 часа сутринта в петък, съобщава NOVA.

"Бях тук, всичко беше нормално. Дойде голямо количество полиция", разказват протестиращи. Според протестиращите ситуацията е била стресираща. Те твърдят, че има и задържани.

Спецакция на полицията се е провела и в Пловдив, и във Варна.

Пловдивските протестиращи са били изтласкани от кръстовището на Чифте баня около 4 часа сутринта. Те блокираха кръстовището на булевардите "Шести септември" и "Цар Борис Трети", което свързва северната и южната част на града, около 20 часа в четвъртък.

"Дойдоха, започнаха да премахват насилствено палатките. Има повредени такива, сигурно има загубени вещи. Написаха ни актове, че пречим на движението по пътното платно", обясни протестиращ.

Добавете Вашия коментар

TOP