МВР: Баловете и изборите ще вървят успоредно, без да си пречат

24 Май 2019 | 02:03
0 коментара
Общество

МВР обяви мерките, които предприема за охрана на обществения ред в цялата страна във връзка с провеждането на абитуриентските балове.

 

На специален брифинг главен инспектор Георги Георгиев от ГД "Национална полиция“ обясни, че навсякъде по места са проведени специални срещи с директори на училища, с представители на местната власт, с ръководствата на охранителните фирми, както и с управители на заведения, където ще се събират абитуриенти, предаде Канал 3.

 

"Създадена е организация за обезпечаване на сигурността както в районите на училищата, където ще започнат празненствата, както и в самите заведения, където те ще продължат“, увери гл. инспектор Георгиев.

 

Според инструкциите на МВР в заведенията няма да се допускат младежи във видимо нетрезво състояние, носещи оръжие, както и такива, които са под влияние на наркотични вещества и техните аналози.

 

Тази година баловете съвпадат и с предстоящите избори за Европейски парламент, което налага допълнителни мерки за сигурност. "И двата процеса ще вървят успоредно, без да си пречат един на друг“, увери гл. инспектор Георгиев.

 

Мария Ботева от "Пътна полиция“ напомни, че по време на баловете ще работи и системата за наблюдение и видео-контрол на МВР, заради което призова всички водачи да спазват правилата.

 

"Дори и водачите да не бъдат спрени в момента на нарушение, законът позволява те да бъдат санкционирани за него по-късно. Да не се преуспокояват, че в момента, в който са минали покрай полицейска кола и не са били спрени, няма да има последици за тях“, припомни още тя.

 

В столицата мерките за сигурност също са засилени. Абитуриенти се очаква да има в 130 училища, които ще се събират на около 45 места, където ще бъдат разположени екипи на СДВР.

 

Тази година полицията няма да осигурява т.нар. кортежи, защото отчита, че водачите не се съобразяват с пилотиращите коли, заради което ефектът от тях е почти нулев. За поредна година няма да бъдат допускани и оркестри пред храм-паметника "Св. Александър Невски“, където традиционно се събират абитуриенти.

Добавете Вашия коментар

TOP