Епископи и други високопоставени католически духовници насилили около 1000 деца за 70 години. Това станало в американския щат Пенсилвания, където посегателствата били прикривани, а подробности за тези случаи станаха известни след доклад от съдебното разследване. 

Подробностите за случващото се в църквата и извън нея са ужасяващи. Някои от жертвите вече са възрастни, но са свидетелствали срещу свещениците. Става ясно, че ръководствата на епархиите знаели. 

Сред досиетата има такова на свещеник, накарал момче да му прави орална любов и след това напръскал устата му със светена вода, свещеник, насилил и петте сестри в едно семейство, друг изнасилил момиче в болницата, както и свещеник, забременил тийнейджърка и организирал аборт. 

Сред случаите е и този на мъж, който бил накаран да се съблече и бил бичуван от група служители в расо. 

Всичко това излиза от огласения доклад на т.нар. голямо съдебно жури. Докладът обхваща шест от осемте католически епархии в Пенсилвания и е плод на най-мащабното проучване за прояви на педофилия в Католическата църква, извършвано от федерална институция в САЩ. Разследващите са идентифицирали над хиляда жертви, като предполагат, че има още хиляди, които се опасяват да излязат на показ или данните за тях са изгубени.

Римокатолическата църква се тресе от скандал за сексуални посегателства срещу малолетни от повече от 15 години, откакто през 2002 г. в Бостън бяха констатирани фрапиращи случаи. Въпреки че бяха изплатени милиарди долари за извънсъдебни споразумения и бяха въведени нови програми за превенция, скандалът не стихва и достига висши духовници, отбелязва нюйоркското издание. Всичко това е на 1400 страници. 

Разгледани са над 2 милиона документа, включително от тайните цъковни архиви. 

Наскоро от поста си се оттегли кардинал Тиъдър МакКарик, архиепископ на Вашингтон, след обвинения в сексуални посегателства срещу млади свещеници, семинаристи и малолетни.

Реално обаче жертвите няма да могат да получат удовлетворение от съда, тъй като законодателството на щата е за жертви на сексуално посегателство като деца да внесат жалба по граждански иск до 30-годишната си възраст, а по криминален - до 50-годишна възраст. Много от насилените обаче днес са на повече години.

Най-възрастният човек, говорил пред голямото жури, сега е на 83 години, пише "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Магистратите прочели хиляди страници, разказващи за момчета и момичета, принудени да мастурбират пред свещеници, за детска порнография и още. 

Някои от тези свещеници, иито имена са в доклада, са поискали да бъдат изтрити от него.

По-голямата част от предполагаемите извършители изобщо не могат да бъдат изправени пред съда. Мнозина са мъртви, но има и много с изтекла давност.

Ето защо съдебните заседатели настояват поне да назоват имената им. 

"Ще осветим поведението им, защото това е, което жертвите заслужават", се казва в доклада.

В досиетата е свещеникът Томас Скотек, който насилвал момиче от 1980 до 1985 година. Тя дори забременяла, а той организирал аборт. Документите показват, че епископът е знаел, но не е направил нищо.

Той дори изразява подкрепа за служителя си. През 1987 година той е пренасочен към друга църква. През 1989 г. младата жена бе помолена да подпише споразумение за конфиденциалност в замяна на финансово споразумение.

Същата година епископът изпраща писмо до Ватикана, в което признава, че свещеникът е организирал аборт. Според католицизма аборта е "морално зло", заслужаващо автоматично отлъчване, като разпространява това свое отношение не само към жените, но и към партньорите, които подкрепят решение за аборт, и към медицинските лица, участващи в тази процедура.

Епископът дори поискал опрощаване на свещеника. Скотек остава на служба до 2002 година. 

Тогавашният епископ обаче отговаря на всичко това чрез адвоката си: Той е действал според времето и дори създал вътрешен съвет за разследване. 

В доклада се говори и че свещениците окичвали своите жертви със златни накити. 

В Питсбъргската епархия бил разкрит кръг от свещеници, които създали детска порнография, и използвали "бичове, насилие и садизъм". 

Те дори обменяли информация помежду си.

Един човек свидетелства, че въпросната група го повикала на енорийска сбирка и му казала да се качи на леглото, да си свали ризата, панталоните и бельото.

През цялото време те твърдели, че правят аналогия с мъчението на Христос и че снимките ще бъдат използвани за създаване на религиозни статуи. Той разказва, че групата се грижела за жертвите си с подаръци. Свещениците маркирали своите любими момчета със златни кръстове. 

Те били сигнал за останалите, че това момче вече е насилено. 

Разкрито е и досие на свещеник в Алентаун, който насилвал момче от 1981 до 1983 година. 

Епархиятатогава дори уведомила полицията.

Жертвата казала на униформените, че свещеникът принудил момчето да му прави орална люобов, а след това му пръснал устата със светена вода за пречистване.

Давността за това е изтекла, а свещеникът служил до оттеглянето си през 2009 година. 

Друг свещеник след сексуално насилие получил присъда, а след това Питсбъргската епархия го обезщетили. 

Епископът на Харисбърг получава през 1991 г. сигнал за момиче, което е било изнасилвано от свещеник през 60-те и 70-те години. Жената твърди, че когато е на 7 години, свещеникът я е изнасилил в болнична стая, докато се е възстановявала от отстраняването на сливиците. Жената казала на епархията, че свещеникът я е изнасилил още два пъти, когато е бил тийнейджър.

Той си признава за сторенето и бил свален от служба. 

Друго досие разказва за свещеник, който има дете тийнейджърка и въпреки това е соатанл да служи. 

После се развежда. 

В Грийнсбургската епархия между 1976 и 2002 г. получават няколко сигнала. Няколко деца от средно училище са казали, че свещеникът им е говорил за мастурбация в час по религия. После същият този свещеник е разследван за сексуален контакт с непълнолетни. През 2002 година е уволнен. 

Свещеникът Августин Гиела в Харисбъргската епархия насилил и петте сестри в едно семейство. Започнал през 1982 година. Взимал и техни телесни течности.

Полицаите ги намират в дома му, както и порнография. Гиела е арестуван през 1992 г. и е признал престъпленията си. Той умира преди да започне делото. 

Голямото жури свидетелства, че злоупотребата с момичетата би могла да бъде спряна много по-рано, ако Харисбургската епархия е действала по жалба за този свещеник през 1987 г. Петте сестри разказали пред съда за всички щети, нанесени им от него. Една от тях дори опиатала да се самоубие.