Мразите да се потите! 5-те ползи от това и ще размислите...

06 Май 2018 | 11:41
0 коментара
Любопитно

Потенето е естествена реакция на тялото. Това е процес, при който се отделят течности (най-общо наричани пот), секретирани от потните жлези в кожата. Хората по принцип измислят всевъзможни начини, за да преустановят или поне намалят тази реакция в по-топлите месеци, заради чувството на дискомфорт. Съществуват всякакви дезодоранти, рол-они и т.н., но се оказва, че от изпотяването има редица ползи за нашето здраве.

Ето някои от тях:

Кожата

При изпотяването порите се отварят и изхвърляте голяма част от токсините в организма. Така че умереното изпотяване може да бъде едно от най-хубавите неща за вашата кожа. То намалите риска от появата на пъпки. Трябва да сте на ясно обаче, че ако се потите прекомерно, без да има някаква причина, може би страдате от хиперхидроза. Хората с хиперхидроза могат да бъдат изложени на по-висок риск от кожни проблеми като брадавици, обриви и екзема.

Детоксикация 

Кожата е част от отделителната система. Така че също като другите органи в отделителната система, тя играе важна роля при отделянето на токсини от тялото. С потенето помагате на организма си да отдели част от токсините. Този процес, особено когато се предизвиква няколко пъти седмично чрез спорт, може да ви помогне да бъдете по-здрави.

Рискът от настинки 

Човешката пот съдържа мощно съединение, наречено дермицидин, за което учените смятат, че може да помогне в борбата с гъбичките, бактериите и вирусите. Така като се изпотите, вие естествено засилвате своя имунитет.

Калорийно изгаряне

Когато работите или спортувате в гореща среда, може да изгаряте повече калории. Тогава се увеличава сърдечният ритъм, а според специалисти спортът в топло време кара тялото да използва повече енергия, отколкото в по-хладна среда. Трябва да внимавате обаче да не си докарате топлинен удар, затова е важно да внимавате къде и как спортувате. Според експертите в горещите часове на деня и през летния сезон,  по-добре е да използвате зала и тя да е с добро проветряване.

Намалява хормоните на стреса

Когато се потим в сауна или по време на тренировка, в тялото се синтезира хормонът на щастието, който помага да намалим тревожността и стреса натрупан през деня. Кортизолът и хормоните на стреса намаляват след изпотяване, докато хормоните от надбъбречните жлези спомагат за поддържането на електролитния баланс. /Zdrave.to.

Добавете Вашия коментар

TOP