Мраморна плоча с двуглав орел в църквата на Преподобна Стойна сбъдва желания

12 Октомври 2018 | 17:58
0 коментара
Любопитно

Някои я наричат екстрасенс, медиум, гадателка, ясновидка, пророчица или просто лечителка. „

Има ли значение коя дума ще изберем, след като и до днес е пълно с публикации за излекувани хора, посетили църквата на Преподобна Стойна?

Затова я наричат светица. Наричат я дори духовната майка на Ванга. За нея самата Ванга казва: „Три пъти по-силна от мен е Стойна, да знаете, да помните.” Коя е тя всъщност? Една руса, висока и хубава жена, с необикновена съдба. Една загадка за нас, защото няма как да обясним пророческите й предсказания и дарбата й да лекува, но сме свидетели на много публикации от благодарни хора, които са се излекували или чиито деца са се излекували и преборили коварни болести. Историческите събития сами довеждат тази необикновена жена в нашите земи. Родена е през 1883 г. в село Хазнатар, Серско, тогава в Османската империя, днес в Гърция. Там тя живее до 30-годишна възраст. Когато е на 7 години, ослепява след боледуване от едра шарка и вероятно тогава придобива уменията си на ясновидка. Разказва се, че когато една вечер майка й влязла в стаята й, като я чула да говори на висок глас, се изумила от светлината, изпълнила стаята, а Стойна й казала, че говори със свети Георги.

На 16-годишна възраст й се явява насън свети Георги и й казва да копае в двора, където ще намери древна икона и кандило. Тя я намира и именно тази икона тя пренася по-късно в храма „Свети Георги“ в село Златолист. Дарбата й на лечител става известна в Егейска Македония и много хора се отправят с надежда за изцеление и лек към родното й село Хазнатар – днешно Хрисохорафа, Гърция.

След Междусъюзническата война цялото й семейство се преселва в България и се отправя за Петрич. Пътят им минава през село Долна Сушица (Златолист) и Преподобна Стойна казва, че иска да остане да живее в пост и молитва в храма „Свети Георги“ в селото. Там тя става монахиня и помага на хората до края на живота си. Умира през 1933 г.

Погребана е в двора на черквата, а спомените за нея са отразени от Зоя Великова от Петрич, внучка на Стойна по сестрина линия. Житието на Преподобна Стойна е завършено през 1985 г. и през 1986 година е публикувано на страниците на списание „Български фолклор“.

Преподобна Стойна може да е само едно име за много от нас, но едва пристъпили в храма, можем да усетим силата на това място и със затаен дъх да погледнем към иконите по стените, за да почерпим сила от необикновената атмосфера. Този храм не прилича на никой друг, толкова е скромен и в същото време тайнствен, приютил молбите и надеждите на много хора.

Сякаш сама ни привлича мраморната плоча с двуглавия орел, разположена в средата на храма под купола. Усещаме магическата сила на орела от Цариград, за който казват, че ни зарежда с особена биоенергия.

На плочата се стъпва без обувки, с двата крака и наум се казва съкровено желание. Дали ще се помолим пред сребърния кръст в църквата, подарен на Преподобна Стойна от владика, за да помага на хората, или ще запишем желанията си в книгата на масата в стаята, ще решим, когато стигнем там и усетим посланието на тази невероятна жена да сме добри и да помагаме на другите.

Преподобна Стойна е казвала, че мисията на всеки човек е да върши добро.

Лековитото дърво на 1300 години

За огромното яворово дърво с дървени люлки в двора на църквата се казва, че е на 1300 години и е лековито, защото като се застане под него, не само се зареждаме с енергия, а и болките изчезват. В дървото има още листчета с надежди за сбъдване на желания. По стар български обичай момите се люлеят за здраве.

Можем да напишем желание и да го оставим на втория етаж, където е живяла лечителката. Таванът е осеян със снимки, оставени за здраве и благополучие.
Казват, че Стойна много е помагала, продължава да помага и днес от многобройните икони. Затова и всеки човек пристъпва прага й с ново листче в ръка и му търси място, за да бъде изпълнено единственото желание – да има здраве и да се сбъднат мечтите му.

Струма ще стане голяма колкото Дунава

Има и вярване, че трябва да се преспи една нощ на пода, за да се излекуваш, а ако се наведеш над кладенеца в двора и кажеш желанието си, то ще се сбъдне, защото това е жива вода. Известни са и предсказанията на Преподобна Стойна за това, че Струма ще стане голяма колкото Дунава, а с Бяло море ще стане същото като с Черно море и че трус ще отвори нови брегове, а старата суша ще потъне. Също че „Древна Елада ще изплува, новата ще се окаже под водата. Тогава Бело море само ще дойде към българско“. Много от нас са се отправяли към Мелник и Роженския манастир, без дори да подозират колко близо се намира храмът на Преподобна Стойна, но когото и да попитате в този район, ще ви каже пътя, защото хората там знаят за нея. За този храм са правени и множество дарения от известни личности.

Въпреки многобройните чудеса Българската православна църква не признава Стойна за светица, обявявайки, че е лекувала неканонично. Народът обаче продължава да я тачи.

Фактът, че толкова много хора посещават този храм, говори, че вярата в доброто живее дълбоко в нас, че надеждата за щастие и избавление от болките и болестите ни води към такива места, за да се помолим и докоснем до необяснимото и чудото на изцелението.

Добавете Вашия коментар

TOP