Министър Ирина Костова отмени решението, с което даде предварително изпълнение на плана за управление на Национален парк „Пирин”, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. В публикуваното съобщение на сайта на министерството се посочва, че

„няма преднамерено действие на администрацията на МОСВ, свързано с трите почивни дни и ограничаването на възможността за евентуални жалби в законовоустановения срок”.

Веднага след отмяната министър Костова ще постанови нов акт за допускане на предварително изпълнение на плана, за да могат неправителствените организации да подадат своите възражения.

Въпреки това обаче вечерта пред Президентството се събраха около 1000 души, което бе и първият протест срещу служебния кабинет. 

Отмяната на решението идва веднага след като

президентът Румен Радев също взе отношение по въпроса.

„Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос“, написа той в социалните мрежи.

„В тази връзка проведох разговор с министър Костова и премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес“, добавя държавният глава.

Темата предизвика дебат и в студиото на „Здравей, България“ между Петко Ковачев от  Института за зелена политика и Мирослав Калугеров, директор „Национална служба за защита на природата“ към Екоминистерството.

„60% от територията на парк „Пирин“ е в риск от сеч.

Планът на екоминистерството предвижда едно увеличение с 12,5 пъти на сегашната зона за строителство“, посочи Петко Ковачев.

“В обществото наистина вече битуват такива тези, които обаче не са верни. Който познава нормативната уредба, много добре знае, че производствените и стопански дейности в територията на националните паркове са забранени, включително дърводобивът”, отговори Мирослав Калугеров.

„В рамките на националните паркове могат да се провеждат поддържащи и възстановителни дейности. Предполагам, че това имат предвид, като казват, че има възможности за сеч. Но това не са производствени дейности.

Досега в около 5% от територията на националния парк са проведени такива сечи, които имат изключително важен положитен ефект по отношение на горските екосистеми.

Тук не говорим за голи сечи, а за поддържащи дейности“,

допълни той.

Целия разговор вижте във видеото:

В последния работен ден преди празниците служебният министър на околната среда Ирина Костова реши, че новият план за управление на националния парк „Пирин” няма нужда от екооценка. Това предизвика възмущение сред природозащитниците.

Площта на национален парк „Пирин“ е около 40 хил. хектара. Планът за управление в момента разрешава определен тип строителство в зоната за сгради и съоръжения, която е около 200 хектара. В новия план се допуска такова строителство и в така наречената туристическа зона, която е около 4 хил. хектара. Природозащитниците посочват, че се допуска и сеч на гори със стопанска цел.

В публикуваното решение министър Ирина Костова допуска предварителното изпълнение на Плана за управление на Пирин.