Мостът при Рибник отново е затворен за тежко товарни автомобили

29 Януари 2019 | 17:03
4 коментара
Общество

Ограничителна табела забранява движението на тежко товарни автомобили по моста при разклона за петричкото село Рибник, съобщава Петрич News. По думите на петричани табелата е поставена преди дни, а най-вероятната причина е съмнение за издържливостта на моста.

На днешната редовна сесия в ОбС-Петрич въпроса постави и съветникът Йордан Каракашев. Той засегна проблема, който затвореният път би създал за поддържането на бизнеса и туризма в общината.

Всички вие помните, че преди години въпросният мост падна и само щастлив късмет ни спаси от жертви. Съоръжението беше ремонтирано и въведено в експлоатация от страна на държавата. Не знам какви са причините само няколко години по-късно, жителите на община Петрич отново да са поставени в същата ситуация, но не това е най-важното в момента.

Важното е всички ние в най-скоро време да предприемем действия, с които да защитим жителите и бизнеса на нашата община. Ограничителната табела на моста фактически затруднява всички средни и малки предприятия, които функционират и са разположени на територията на община Петрич, защото невъзможността тежкотоварни автомобили да се придвижат по този път фактически е ограничение за почти всички от тях. Отделно от това дори да успеят да се придвижат през алтернативния маршрут, той оскъпява придвижването, а още по-същественото е, че моста при село Тополница също не е в най-добрия си вид, особено когато се налага да поеме целия поток от тежкотоварни превозни средства. В тази връзка искам да отбележа и още важни обстоятелства, които се явяват проблем не само за община Петрич и нейните жители, а и за цялата държава, тъй като това затруднено положение дава незабавен ефект и за търговците от съседната ни република Македония. Само преди две години, правителството откри тържествено ремонтирания път от Първомай до Кърналово, което е едно от добрите неща направени, както жителите и бизнеса на община Петрич, така и за тези в Република Македония. Ако обаче на моста при село Рибник се забранява преминаването на тежкотоварни автомобили, то тогава възниква логичния въпрос какъв е смисълът от този хубав път.

Не на последно място искам да отбележа и факта, че днес мостът е затворен за тежкотоварни автомобили, но какви са гаранциите, че ако е опасен не дай боже, няма да се случи нещастие и с лек автомобил или пък, че е въпрос на време да бъде затворен и за леки автомобили. Това ще постави община Петрич в изолация не само за жителите, но най-вече за бизнеса и културата. Знаете, че това е пътят на туристите до Рупите, до Хераклея Синтика, до Самуилова крепост и в момент, в който общината е в културно-туристически подем не трябва да допускаме да спре.

Каракашев подчерта, че в изказването му няма политика, а само желание да бъде разрешен проблема.

В отговор кметът на община Петрич Димитър Бръчков заяви, че е наясно с проблема и са предприети стъпки за разрешаването му, както и че са водени разговори с народния представител Георги Динев за съдействие от страна на държавата. Макар мостът да е част от републиканската пътна мрежа, общината се ангажира за решаване на ситуацията, допълни Бръчков.

Въпросният мост над река Струма при Рибник, по който преминава целият трафик за Петрич и Македония, има плачевна история. На 23 май 2012 година, мостът се разцепи на две и пропадна в реката, като цяло чудо бе фактът, че при инцидента нямаше жертви. Тогавашният областен управител на Благоевградско Костадин Хаджигаев изтъкна като причина за срутването придошлите води на Струма, заради които устоите на моста поддали и съоръжението се разцепило на две. Мостът бе ремонтиран, ала издържа само 5 години.

През 2017 година по съоръжението бяха забелязани сериозни пукнатини, а основата бе поддала. Бентът, изграден за да предпазва колоните на моста от измиване, бе разрушен, а настилката бе станала неравна. Шофьорите се оплакваха също и че пътят е тесен  – трудно се разминават два тежки камиона. А петричани твърдяха, че първите признаци за възникващ проблем с ремонтирания мост са забелязани още през 2016 година.Снимка БНТ

Добавени коментари

Ivan публикува:
30 Януари 2019 | 20:17
Shibanite gerbadjii samo mogat pari da kradat zabtva na obshtinskiq pat slojiha vinetkiii da zbirat parite na horata nali kato go napraviha tozi pat oshte na parvata sedmica propadna krai mihnevo
Даа публикува:
30 Януари 2019 | 10:23
Умишлено престъпление в ,което виновните трябва да се накажат със затвор!
муша публикува:
29 Януари 2019 | 21:24
И кой да направи тази проверка?Тези които поискаха проверки ги смачкаха гнусните копелдаци!Време разделно е дошло и трябва да им потърсим сметка на тези крадльовци защото ни унищожиха и унижиха до неузнаваемост!
Emo публикува:
29 Януари 2019 | 20:18
МЪРШИТЕ ОТКРАДНАХА ПАРИТЕ И В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА НЯМА КОЙ ДА ИМ ПОТЪРСИ СМЕТКА. УМИШЛЕНО НАПРАВИХА МНОГО ПО ТЕСЕН МОСТ ГНУСНИТЕ КОПЕЛДАЦИ. ДА ДАЕ ГОСПОД ЗА СВЕЩИ ДА СА ИМ ТЕЗИ ПАРИ И БЯЛ ДЕН ДАНО НЕ ВИДЯТ ДО 9 КОЛЯНО ТЕЗИ КОИТО НАПРАВИХА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. МОСТЪТ Е НАПРЕВЕН ОТ ВСЕВЪЗМОЖНО НАЙ-НЕКОМПЕТЕНТИТЕ ХОРА, КОИТО ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАТ КАК СЕ СТРОЯТ МОСТОВЕ. ДА СЕ НАПРАВИ НЕЗАВИСИМА ПРОВЕРКА НА МОСТА И АКО СЕ УСТАНОВИ, ЧЕ НЕ Е НАПРАВЕН МОСТА КАКТО ТРЯБВА ФИРМАТА ИЗПЪЛНИТЕ ДА СЕ НАКАЖЕ С ЦЯЛАТА ТЕЖЕСТ НА ЗАКОНА.

Добавете Вашия коментар

TOP