Мощни бизнесмени, собственици на МВЕЦ-ове, кандидат-депутати в черен списък с длъжници на Басейнова дирекция-Благоевград

12 Февруари 2018 | 06:15
0 коментара
Бизнес

Собствениците на двайсетина фирми, повечето от които от Благоевградска и Кюстендилска област, са в черния списък с над 170 000 лв. дълг към Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/.

След като от години ги издирва с надежда да си платят наложените им през годините актове и такси за разрешителни, а писмата й се връщат с гриф „адресатът не е открит“, дирекцията се видя принудена да ги обяви публично в рубрика „неполучена кореспонденция“.
Любопитното е, че почти всички фирми са действащи и до момента, а собствениците и управителите им са са със статут на мощни бизнесмени, хотелиери, собственици на МВЕЦ-ове…
Благоевградската фирма „Алпина-2005“ на Митко Самарджиев и Емил Копрев дължи на БДЗБР 1000 лв. по наказателно постановление от 2013 г. Самарджиев е строителен предприемач, а Копрев като представител на австрийския консорциум „Норт инвестмънт инк” бе кандидат да вземе на концесия ски зона Добринище и пак тук е собственик на 3-етажна административна сграда в центъра, която в момента се продава от съдебен изпълнител в полза на депутата от партия „Атака” Явор Нотев. Бизнесменът държеше и дървопреработвателното предприятие „Сокола“ АД в Пещера, което изнесе на части и продаде за скраб. Копрев обаче далеч не е стигнал до просяшка тояга, защото в момента е кандидат да добива 10 000 куб.м годишно инертни материали от река Места в района на Добринище и с. Обидим. С дълг към дирекцията всъщност е и друга фирма на Копрев – „Стронг Арм“ ЕООД, която още през 2007 г. е трябвало да плати глоба от 2000 лв.
Благоевградският хотелиер Кирил Стоилов, който с фирмата си „Пиала-Стоилов и сие” държи бунгала и ресторант „При чичо Киро” в местността Кирилова поляна над Рилския манастир, дължи на дирекцията 150 лв. по акт от миналата година. Преди 2 г. БДЗБР го глоби с 2000 лв., след като установи, че водоснабдяването на бунгалата се осъществява от примитивно водохващане от дере Сухото езеро, и то без разрешително, а отпадъчните води се отвеждат в изгребна яма само на 500 м от тях. По същото време РДНСК – Кюстендил му събори незаконната пристройка към вилата в местността Кърколици до манастира и се наложи няколко пъти да го издирва, за да си прибере сумата от 811, 61 лева, представляваща разходи по премахването на строежа.
Неоткриваем за БДЗБР е и търговецът на едро на строителни материали от Дупница Андрей Страшников. Интернет е пълен с негови адреси и телефони, но явно той няма никакво желание да си говори с непознати. Страшников дължи на държавната институция 546 лв. още от 2014 г.
Мераклията от няколко месеци да възстанови дейността на изградените рибарници в местността „Извора“, землище на санданското с.Петрово – Владо Славчев Божилов, се появи в черния списък на дирекцията с дълг от 500 лв. Миналата година той бе кандидат за депутат от 25-и избирателен район в София от Коалиция за България.
Следващият длъжник е собственикът на туристическата компания „Сън Холидей“ и на комплекс „Комитите“ – Аспарух Аспарухов от петричкото с. Чучулигово. По 2 издадени му от дирекцията наказателни постановления – от 2012 и 2013 г., той дължи 1052 лв. Отделно управителят на „Комитите“ ЕООД Катерина Китанова се издирва от дирекцията още от 2012 г. заради „забравено“ плащане на акт от 2000 лв. В с. Кулата има друг длъжник с аналогичното име „Комити“ ЕООД. Негов управител е Николай Панков, от когото БДЗБР чака 2000 лв. по наказателно постановление.
10 000 лева от далечната 2007 г. влачи гоцеделчевският строителен предприемач Валери Димитров, управител на „ДЕС“ ЕООД. Колегата му – собственикът на „Комфорт строй“ Славчо Златанов Димитров, пък“виси“ на дирекцията с 2000 лв. от 2014 г.
Управителят на фалиралата строителна фирма „Стройрайон – Разлог“ ООД – Веселин Банков, от 2007 г. дължи 500 лв. Любопитното е, че 2 г. по-късно, когато е обявен фалитът му, активите на дружеството са били 3 230 000 лв.
Сред фирмите с най-големи неплатени глоби е „Каусто-голд“ АД от кюстендилското с. Скриняно. Фирмата с основна икономическа дейност търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти има дълг от 2014 г. в размер на 60 506 лв. Сумата е сборна от 4 акта за установяване на публични държавни вземания, 1 неплатена годишна вноска и 2 наказателни постановления. В момента неин представляващ е Любомир Костов, но шансът да плати е нулев. „Каусто-голд“ АД всъщност е фалиралият концесионер на мината за кафяви въглища, която от 1996 г. работеше главно за ТЕЦ „Бобов дол“.
Мината хлопна врати, след като ТЕЦ-ът отказа да изкупува въглищата. Тогава дружеството цяла година писа писма до Министерството на икономиката и енергетиката, Агенциите за приватизация и за следприватизационен контрол, но така и не дочака отговор.
Консултантската кюстендилска фирма „Алкрис комерс“ ЕООД с управител Надя Асенова фигурира в списъка на длъжниците вече втора година с дълг от 150 лв.
Управителят на „Конвента-7“ ЕООД Никола Панчев, който има 3-звезден работещ хотел в с. Огняново, от миналата година оспорва в съда глобата от 2000 лв. на Басейновата дирекция, но обективно погледнато също е длъжник и при загубване на делото все някога трябва да плати. С борч по наказателно постановление е и МВЕЦ „Каменица“ в гоцеделчевското село Брезница, която работи от 2011 г. и е с мощност 1000kW. Собственикът на централата – „Проектинвест“ ООД с управител Тодор Андонов, фигурира в черния списък с неплатена глоба от 3000 лв.
В него е и дългогодишният бивш шеф на санданската общинска фирма УВЕКС – Тодор Гикински, който миналата година бе отстранен от поста на сесия на ОбС – Сандански. Тогава градът му отесня и се наложи да си търси работа чак в Добрич. Оказва се, че в бързането си да напусне Сандански Гикински пропуснал да плати глоба от 2000 лв., която дирекцията му наложила още преди 2 години.
Сред длъжниците на БДЗБР, които видимо нямат никакво намерение да плащат, има и гърци. Например Мантис Николаос Константинос, управител на благоевградската фирма за търговия „ТОРОС“ ЕООД, още през 2008 г. е получил акт за 500 лв., но се е разсеял. Сънародникът му Оиконому Йоанис Апостолос, управител на „ВЕНТА-ООД“ в хаджидимовското с. Копривлен, пък е с борч от 669 лв., водещи му се от 2013 г.
Сред станалите неоткриваеми от БДЗБР фирми са пернишката „Аустралиан куолити продъктс енд сървисис“ ЕООД – управителката Виолина Накова-Богданова се издирва от 2014 г. по акт за 16 285 лв.,
софийската „Вод Енерджи“ с управител Никола Раев, която е собственик на МВЕЦ „Мурсалево“ – 2000 лв., наложени й като глоба за липса на разрешително за водовземане от река Рилска, в списъка е и продуцентът Гоце Еленков, управител на „Зодиак 1“, който е натрупал задължение от 5000 лв. по 3 наказателни постановления от 2012 и 2016 г. и т. н.
Сред най-крупните длъжници са монтанската фирма „Влахов и сие“ – 10 448 лв., натрупани по 3 акта през 2013 и 2015 г., софийската „Навел транс“ ЕООД – 23 347 по 4 наказателни постановления от 2013 г., и „Нова глейд“ ООД – София, задлъжняла на дирекцията с 19 176 лв. по 3 акта.
При видимото нежелание на длъжниците да платят, шансът на БДЗБР да си прибере парите е да води срещу всеки от тях дело, което е процес, свързан с много държавни разходи и дълго чакане.
ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP