Мощи на светец осигуриха нов празник на Кресна

21 Февруари 2018 | 13:56
0 коментара
Култура

Жителите на община Кресна ще имат още един празник.

Причината – мощи на светец. Няма да се работи и да се учи на 27 ноември, когато църквата почита паметта на свети великомъченик Яков Персиец.

Той е убит по особено мъчителен начин за християнската си вяра през 421 година– рязан е парче по парче, но не се е отрекъл от Христа. На последната си сесия общинският съвет в Кресна взе решение този ден да бъде празничен, неработен и неучебен в цялата община, както е и на 19 октомври, когато църквата „Свети Иван Рилски Чудотворец” в града чества своя храмов празник.

Мощи на светеца Яков Персиец е имало в хамовете на две села край Кресна, но преди години те са пренесени в църквата в града, за да се опазят. Съхраняват се в специална златна кутия. Вадят се само на празничния 27 ноември, когато се почита светецът, за поклонение на християните.

„Правим богослужение и освещаваме памука върху мощите, който се раздава на миряните за благословение. Когато църква притежава мощи на определен светец, то може на негово име да се чества втори храмов празник, както е в случая с мощите на свети великомъченик Яков Персиец”, обясни Архиерейският наместник на Санданска духовна околия – отец Георги Танчев.

Тленните останки на праведния християнин са донесени в района по времето на владиката Борис Неврокопски. Частици от мощите на светеца са вградени в светия престол на храма при изграждането му през 1941 година./Кмета.бг/

Добавете Вашия коментар

TOP