Мошеници налазиха фамилия в Банско, изнудват баща и син от името на онлайн сайт - фантом

12 Юни 2018 | 19:48
0 коментара
Криминално

Телефонните измамници се опитват да прокарат нова схема. Представяйки се за онлайн сайт с името „Пирин“, търсят потвърждение за направена поръчка.

Схемата вероятно се осъществява чрез онлайн плащания, но това тепърва ще се изяснява от полицията. В подобна схема попаднал единадесетокласникът в ПГЕЕ – Банско Михаил Ч. Младежът обаче веднага се усъмнил, че става въпрос за измама, и още в първите минути на разговора го прекратил, като не допуснал да стане поредната жертва.  Обаждането е направено от мобилен номер +349 12 598 687 – Мадрид, Испания. На първото повикване, което е било в 19.28 часа в неделя,  младежът не отговорил, тъй като бил зает. Три минути по-късно – в 19.31 часа, е било второто обаждане от същия номер.

„В неделя вечерта ми позвъниха и ми казаха, че се обаждат от някакъв онлайн сайт, мисля, че името беше „Пирин”. Беше жена, която не се представи. Каза, че сме поръчали прахосмукачка на стойност 500 лева и трябва да потвърдим поръчката. Веднага им казах, че имат грешка и не съм поръчвал нищо по интернет. Жената обаче започна да ме убеждава, че няма как да е грешка, защото моят мобилен номер е даден за контакт, и че звъни, за да провери дали телефонът е активен, дали не е фалшив, и отново настояваше да потвърдя поръчката. Обясних й, че разбирам, но не съм поръчвал нищо онлайн и затова няма да потвърдя поръчката. Тя продължи настоятелно да се опитва да ме накара да го направя. Попитах я на чие име е направена и кой е адресът за доставка, но не  ми каза, като продължи да ми говори и започна да ми диктува номер на дебитна карта. Изнервих се и им казах да не ми диктуват никакъв номер, защото не съм поръчвал нищо онлайн, а и нямам дебитна карта, и след като им пожелах приятна вечер, им затворих телефона. Повече не ми звъняха. Веднага разбрах, че става въпрос за някаква измама, но каква точно не мога да кажа, тъй като прекратих разговора, още повече, че сайт с такова име поне аз не съм срещал”, разказа Михаил Ч.

Младежът се усъмнил най-напред, че става въпрос за някакъв импулсен телефон, и още във вчерашния ден е направил справка в офис на мобилния си оператор дали няма начислени допълнителни суми към сметката му. След като справката не показала такива, неговият баща посетил банката, тъй като на негово име има  издадени  две карти, на едната от които картоползвател е именно синът. При справката се  оказало, че в следобедните часове в неделя между 15:30 и 16:30 часа е правен опит да се теглят 1200 лева от дебитната карта, ползвана от бащата. Двете карти още вчера са блокирани, а за случаят е подаден сигнал в полицията.

По какъв начин измамниците са имали намерение да реализират измамата, заради прекратения разговор не е ясно. Едната от възможностите е тя да се реализира чрез онлайн плащане до мнимия сайт, ако жертвата потвърди поръчката и реализира такава или склони да си закупи въпросния уред. Така парите могат да постъпят в нечия сметка и доставка въобще да не бъде направена. Не се изключва и вариантът, след като измамниците притежават номера на дебитната карта, потенциалната жертва да бъде въведена в заблуждение от тях  и да им предостави трицифрения код, който се съдържа на гърба им. С него те могат да извършват онлайн плащания, ако те  не са защитени с допълнителен SMS или друг код. Така  само за минути измамниците могат да изчерпят наличността й.

Остава въпросът откъде телефонните измамници се сдобиват с номера на дебитни карти. Не се изключва това да става и чрез скимиращи устройства, каквито са  установявани в Банско, особено през зимните сезони.

Случаят вече е в ръцете на полицията. Сигнал е депозиран още във вчерашния ден, снети са и показанията на младежа./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP