МОН успокои: Всички зрелостници ще получат една точка за задача 7 от матурата по БЕЛ

23 Май 2018 | 14:54
0 коментара
Общество

Няма граматична грешка в подусловие "Б" в седма задача от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, но тъй като има спорен момент и усещане в зрелостниците за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация, решението на Министерството на образованието и науката е тази задача да не се зачита в изпитния вариант.

Това заяви на брифинг заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя уточни, че за тази задача всички зрелостници ще получат една точка, но отново подчерта, че граматична грешка в подусловие "Б" на седма задача от матурата по БЕЛ няма.

В седмата задача или в седмия въпрос от матурата по български език и литература в 12-и клас са дадени четири изречения и учениците трябва да открият в кое от тях не е допусната граматична грешка - или кое е правилното изречение. В отговорите на матурата от МОН посочват, че верният отговор е "Б", в който е изречението: "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия".

За седмата задача обаче родители на зрелостници сигнализираха, че в нея няма нито един верен отговор.

Директорът на Института за български език при БАН проф. Светла Коева заяви на брифинга, че приветства решението на МОН и че в отговор "Б", който е даден за верен, граматична грешка, както са зададени граматичните правила в предговора на официалния Правописен речник, няма, но изречението създава предпоставки за семантична, лоша интерпретация или за неразбиране. В изречението има семантична неточност, но тези правила още не са написани и днешните граматики, не само за българския език, но и за други езици, не разполагат с тези правила, обясни проф. Коева. Тя уточни, че тези правила, които ги няма, биха могли да се отнасят за глаголи за изразяване на психическо състояние, като възприемам, впечатлявам и изплаша. Тези глаголи изискват допълнение, което е членувано, но това не е граматично правило, а е семантично правило. В този смисъл условието на задачата е зададено коректно, коментира проф. Светла Коева.

Александър Трингов от МОН каза, че това е семантично правило, което не е изписано никъде и отбеляза, че учениците не се учат на семантика, а се обучават на граматически правила. Затова отново подчертаваме, че в седма задача не е допусната граматична грешка, добави Трингов.

Въпрос 7 от изпита по български език и литература предизвика сериозна обществена полемика и затова тази сутрин се събрахме всички, които са отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити.

Това са представители на комисията, която съставя тестовите задачи, на комисията, която прави експертната им оценка, експерти от МОН, както представители на БАН и на университети, за да разгледаме седма задача, обясни заместник-министър Таня Михайлова как е било взето решението днес. Тя отбеляза, че комбинациите за съставянето на матурата по БЕЛ са над 11 милиона.

Добавете Вашия коментар

TOP