Момче на 17 години чакащо за белодробна трансплантация почина, болни бягат от България

05 Януари 2019 | 07:00
0 коментара
Общество

Момче на 17 години, чакащо за белодробна трансплантация, почина. Красимир Коев не успя да дочака животоспасяващата операция. През декември той изпада от списъка на чакащите заради влошеното му състояние, съобщава NOVA.

В България все още подобни операции не се правят, а втора година здравните власти не могат да намерят чужда клиника, където да изпращат тежкоболните като Красимир.

По сметки на министерството става дума за 15 души, а според самите пациенти – те са около 1000.  Според пациентските организации в последната година са починали най-малко 12 от чакащите за белодробна трансплантация. Състоянието на останалите се влошава прогресивно.

От министерството отново обясниха и то в писмен вид, че работят по въпросите с преговори с европейски болници и обучение на български лекари. Решение щяло да има „в началото на годината”.

Продължавали опитите да се възстанови договорът с болницата във Виена, както и да ни приемат за пълноправен член на „Евротрансплант”, за да имаме по-голям шанс в преговорите. Междувременно все повече болни избират да емигрират.

 

Добавете Вашия коментар

TOP