Може ли шафранът да се ползва за лечение на коронавирус?

05 Април 2020 | 16:55
0 коментара
Любопитно

С предложения чумата на XXI век – коронавирусът, да се лекува с шафран, излязоха от Българска национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.

От организацията споделиха, че растението вече се използва в южната ни съседка Турция, като екстракт от него, произведен на спиртна база, се ползва за дезинфектант.

Шафранът съдържа впечатляващо разнообразие от растителни съединения, които действат като антиоксиданти – молекули, защитаващи клетките от свободни радикали и оксидативен стрес. Забележимите шафранови антиоксиданти включват кроцин, кроцетин, сафранал и каемпферол.

Кроцин и кроцетин са каротеноидни пигменти и са отговорни за цвета на шафрана. И двете съединения могат да имат антидепресантни свойства, предпазват мозъчните клетки от прогресивно увреждане, подобряват възпалението, намаляват апетита и подпомагат загубата на тегло.

Каемпферолът, който се намира в листенцата на цветята на шафрана, намалява възпаленията в организма, като тези, които са предизвикани от настинки и грип.

Известно е, че сред най-засегнатите от коронавируса са хората с проблеми със сърцето. Шафранът може да намали рисковите фактори за различни сърдечни заболявания. Изследванията показват, че антиоксидантните свойства на шафрана могат да понижат холестерола в кръвта и да предотвратят запушването на кръвоносните съдове.

Растението може да понижи нивата на кръвната захар и да повиши чувствителността към инсулин, както се вижда при проучвания в епруветки и на мишки с диабет.

Шафранът може да подобри зрението при възрастни с макулна дегенерация, както и да подобри паметта при възрастни с болестта на Алцхаймер заради мощните си антиоксидантните свойства.

Използването на шафран и шафранови продукти изчиства цялото тяло и лекува най-малко 100 вида от най-опасните болести за човешкия организъм. В момента се използва за лекуване на Алцхаймер, нарушено зрение, както и за пречистване на организма и за предпазване на имунната система.

Добавете Вашия коментар

TOP