Mножество паднали дървета в коритото на река Бистрица над Благоевград

20 Април 2021 | 12:37
0 коментара
Общество

Въпреки че вече е 20-ти април, продължават обилните валежи от сняг при надморска височина над 1400 метра. Новата снежна покривка от вчера във високата зона на Рила (около 2000м.), е над 50 сантиметра.

Общата снежна покривка там е над 200см. с големи навевки над 400 сантиметра. Поради ниските температури през месеца, снеготопенето е минимално.

При слизане от “Карталска поляна” към Благоевград, в зоната до махала “Карабелци” се забелязват множество паднали големи дървета в речното корито, а през реката са монтирани и много мостчета, които са с минимална височина.

Голямото наличие на сняг и непочистеното речно корито са два фактора, които могат да доведат до покачване на водите и причиняване на големи разливи при рязкото затопляне в края на месеца.
Ако се добави и трети вероятен фактор – проливен дъжд (съпровождащ често вятъра от югозапад), ситуацията може да доведе до голямо бедствие за жителите на махалите в близост до реката и дори, да застраши града, заявиха от ПСС Благоевград.

И допълниха, че се надяват институциите, които се грижат за безопасността на гражданите, да анализират ситуацията и да предприемат необходимите мерки .

Добавете Вашия коментар

TOP