Въоръжен нападател откри стрелба в гимназия във Флорида, при която има множество загинали.

Малко преди учениците в гимназия "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд да бъдат освободени за деня, прозвучаха изстрели. Нападателят уби 17 души - ученици, и възрастни.

Най-малко 16 са ранените, двама от които по-късно починаха, а други пет са с опасност за живота, съобщиха болнични служители.

Заподозреният е задържан и настанен в болница, посочи говорител на шерифската служба. Това е станало на километър и половина от местопрестъплението. По думите на шерифа става дума за 19-годишния Николас Круз, бивш възпитаник на учебното заведение, който преди време е бил изключен заради "системни проблеми с дисциплината".

Позовавайки се на свои източници, американската телевизия Си Ен Ен обяви, че младежът е стрелял с полуавтоматична карабина AR-15 - най-разпространеното оръжие за „цивилна“ употреба в САЩ и най-често използваното за масови убийства в страната. В себе си Круз е носил няколко пълнителя.

Преди стрелбата Круз се хвалел с оръжието си и дори заплашвал свои съученици, че ще дойде в училището и ще ги застреля.

От началото на годината са минали 7 седмици, а това е 8-то нападение с жертви и ранени в американско училище за периода, макар и да е най-кървавото до момента. Републиканското мнозинство в Конгреса традиционно отказва да наложи ограничения върху продажбата и притежанието на огнестрелни оръжия в САЩ. В резултат, в много щати те се продават дори в супермаркетите, регистрацията им не е задължителна, в някои, като Тексас, е разрешено да се носят открито, а в Уисконсин деца под 10-годишна възраст могат да притежават собствено оръжие.

В резултат на крайно либералната политика по въпроса средно 19 деца биват убивани или ранявани вследствие на употреба на огнестрелно оръжие в САЩ всеки ден.

Правото да се притежава и носи оръжие е защитено от Втората поправка на Конституцията.

Според мнозина политици, „Националната стрелкова асоциация” – основното лоби на оръжейната индустрия, е най-могъщата лобистка организация в САЩ. Сегашният президент Доналд Тръмп беше избран с нейна подкрепа. Влиянието на лобистите е още по-силно на щатско ниво.