Много коне, публика и веселба на Тодоровден в местността "Беглико"

08 Март 2020 | 11:50
0 коментара
Култура

Много коне излязоха за празника и състезанията.

Даже и бебе - конче имаше на кушиите на поляните между селата Крупник и Черниче. Хубавото време доведе стотици жители и приятели на община Симитли в местността „Беглико” за зрелището с конски сили. Традицията в симитлийско повелява на Тодоровден да се благословят конете и стопаните им, да направят празник с много игра и състезания за себе си и за публиката.

Със света литургия започна празника, отец благослови стопаните на чифтокопитните, захраниха животните. За ритуала по благославяне на животните и стопаните, а после и в публиката за надбягванията бяха кметът Апостол Апостолов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите - Полена, Крупник и Черниче, както и много гости.

В надбягванията най-бърз бе Ангел Узунов с Лиса, след него останаха Крум Георгиев с конят Мартин и Симеон Илиев с Тезио си. 7-годишният Кристиян Йорданов от село Черниче, с магарето Барут, взе специална награда – най-атрактивен участник. За най-гиздав бе отличен конят на Борислав Борисов от Полена. Специална награда получи и кобилата Звезда с малкото конче Мартин, родено на 3-ти март тази година с водач Иван Стойнев от Крупник.

В състезанието по теглене на товар в лека категория Емил Заеков от Полена и неговият кон бяха първи, като за 15 секунди и 55 стотни преминаха през трасето. След него се нареди Крум Георгиев от Крупник, а трети стана Христо Илиев от Симитли.

В средна категория първо място грабна Стоян Стоянов от Симитли, второ Емил Заеков от Полена и трето Божидар Христов от Ракитна.

В тежката категория конят на Стоян Стоянов-Берко от Симитли грабна приза за теглене на товар. Второ място също беше за кон на Берко, а трето място грабна Емил Заеков.

Добавете Вашия коментар

TOP