Младен Тимчев, БСП: Решението да съм кандидат за кмет на община Сандански е обмислено и мотивирано

28 Септември 2019 | 19:40
0 коментара
Политика

Младен Тимчев е роден на 3 ноември 1974 година в Сандански. Завършва средното си образование в любимия си град. Бакалавър е по специалността „Икономическа социология”, има и магистърска степен по „Финансово и банково дело”. Преминал е редица престижни обучения в страната и чужбина, за да усъвършенства знанията си. Притежава голям и полезен опит в местното самоуправление – в продължение на 11 години, от 2004 до 2015, е заместник-кмет на община Сандански по финансово-икономически въпроси и европейски проекти. Не по-малко успешно се справя и в частния сектор, където заема отговорни позиции и там преминават 12 години от житейския му път.

- Г-н Тимчев, защо приехте това предизвикателство – да се включите в битката за кметския пост на община Сандански?


- Решението да съм кандидат-кмет не съм го взел емоционално, то е обмислено и мотивирано. Първата причина за него е моята убеденост, че община Сандански може да се управлява много по-добре. Гражданската ми позиция е, че е дошло времето за промяна в много аспекти. Считам, че всички санданчани, които се непредубедени, са наясно, че трябва да подредим нашия дом Сандански по нов начин – съвременен, иновативен, отговорен и с лице към хората. Втората причина да приема това предизвикателство е вярата ми, че с моя опит, сили и експертиза мога да бъда полезен на града, на общината, на хората, които живеят в нея. Имам ясна визия за развитието на общината не от днес за утре, а в дългосрочна перспектива.

- Каква предизборна кампания очаквате от Вашите опоненти и как ще премине Вашата?

- Надявам се, че битката за кметския пост няма да се изроди в замерване с компромати, което ще отврати моите съграждани. Нека всеки от участниците в изборите за управник на Община Сандански е наясно, че черният пиар в края на краищата винаги се връща като бумеранг при този, който петни опонентите си. Нека дебатът ни бъде в рамките на нормалното и разумното. Нека се съревноваваме с идеи, със стратегии, с концепции за по-доброто бъдеще на община Сандански. Нямам нищо против да подпиша специална декларация за толерантна предизборна кампания, за да гарантирам, че ще бъда обективен, честен и коректен не само с избирателите, но и с моите опоненти.

- Според Вас къде са големите проблеми пред бъдещото управление на община Сандански?

- Не искам да навлизам в конкретика още в началото на предизборната кампания. Но ще кажа за тези проблеми, които се усещат и виждат от почти всички хора. Те са и най-големите предизвикателства пред местната власт. Става въпрос за обезлюдяването на населени места, застаряването на населението, трудовата миграция на младите в чужбина, за трудностите на местния бизнес, за ниските доходи на трудещите се, за липсата на голяма инвестици в производствени мощности. Не на последно място - намаляващият интерес към туризма, само един празник „Златен грозд” не стига за развитието на туризма. Затова проблемите и предизвикателствата пред управлението на община Сандански в следващите четири години са много и са трудни за решаване.

- Кои ще са приоритетите Ви, ако спечелите кметските избори?

- Няма да правя гръмки обещания за крупни проекти. Често тяхното реализиране води само до забогатяване на определени бизнес субекти и свързани с тях лица. Необходимо е обаче гъвкаво управление, търсене на нови механизми и инструменти за финансиране, намиране на външни финансови източници за решаване проблемите на общината. Трябва да имаме като община по-задълбочено сътрудничество с гръцките и македонските общини за реализирането на общи проекти.

Да се насочи вниманието към малките населени места, там също хората искат да имат асфалтирани улици, тротоари, вода. Искат и нормално здравеопазване. Предвиждам създаването на мобилни кабинети – със съдействието на общината лекари да посещават пациентите в отдалечените населени места. Ще се обезпечи бюджет за инвестиционни дейности за всяко населено място в община Сандански, независимо от политическата принадлежност на кмета на селото или кметския наместник. Решението за какво да бъдат разходвани средствата ще се взема от самите граждани на населеното място, тоест, те ще имат възможност да участват в процеса на управлението им.

- Липсата на прозрачност е проблем, който дразни хората. Как ще отворите Община Сандански към гражданите?

- Ще държа много на прозрачното управление и на прозрачното разходване на публични средства, ще се прави отчетност на всеки три месеца пред обществеността. Сандански е балнеологичен курорт, а в последните години местната власт налива бетон за разни проекти, но не мисли за обособяването на зелени площи, на зелени площи. Трябва де превърнем града си в красива градина. По отношение на туризма сме длъжни да използваме потенциала на Археологическия парк в Сандански и на архитектурно-историческия резерват Мелник. Имам още много идеи, които са част от управленската ми програма. И тях ще споделя на по-късен етап с моите съграждани и с жителите на останалите населени места в общината.

- Посланията Ви към санданчани са...

- Искам да призова моите съграждани да направят разумно и по съвест своя избор на предстоящите местни избори – и за кмет на община, и за общински съветници, и за кметове на кметства. Нека не вярват на голи обещания, а да четат и между редовете програмите на всички кандидати. Само по този начин ще могат да направят своя информиран и мотивиран избор. От всеки един глас зависи не просто кой ще е кмет през следващите четири години, но накъде ще поеме община Сандански, която е нашият дом. Няма да бъда популист, само ще кажа, че съм готов да работя всеотдайно, за да дадем всички заедно едно ново начало за община Сандански.

Добавете Вашия коментар

TOP