Младен Маринов с подробности за акцията в Сандански

11 Юли 2019 | 15:56
0 коментара
Криминално

Ние работим по всички сигнали за корупционни схеми, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

Министър Маринов отговори на журналистически въпрос дали премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е помолил МВР за съдействие за разкриване на корупционни схеми в средите на партията. „Да ни е помолил? Не е нужно да ни моли. Той ни е казал, че няма чадър над никого и работим по абсолютно всички сигнали. Това е достатъчно за нас, за да си свършим работата“, увери вътрешният министър.

Младен Маринов разкри и информация относно провеждащата се акция в град Сандански. „Тя е по отношение на криминалния контингент и спазването на Закона за движението по пътищата, както и евентуално пресичане на престъпна дейност. Не е конкретно към дадени хора“, подчерта той.

Вътрешният министър коментира и темата със запалената кола на проф. Велислав Минеков, за който случай алармира самият той в социалната мрежа. „Докладваха ми, че най-вероятно става въпрос за автомобил на друг човек, а огънят се е пренесъл върху част от автомобила на професора. Нека експертите да кажат, тъй като в момента се виждат две огнища на пожара“, уточни Младен Маринов.

Във връзка с обсъжданата в публичното пространство информация, че заместникът му Красимир Ципов може да се завърне като депутат в парламента, вътрешният министър отговори лаконично: „Към момента Красимир Ципов е заместник-министър на вътрешните работи“.

Главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на финансите Владислав Горанов се сдобиха със специални награди заради приносът им в борбата срещу сивата икономика и контрабандата в тютюневия сектор.

Плакетите им бяха връчени в началото на днешното заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба с контрабандата от нейния председател Емил Димитров, а тримата бяха видимо изненадани от жеста. Мотивите, които Димитров изтъкна бяха проактивното и рационално поведение на тримата в борбата срещу това негативно явление, което ощетява държавния бюджет.

„Приемам наградата като знак на уважение към труда на всички наши колеги – прокурори и следователи“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. „Ако трябва да бъдем максимално обективни, трябва да кажем добри и положителни думи и за вас, народните представители“, отбеляза още той. Според него след всички операции срещу контрабандата, които бяха проведени от разследващите органи през миналата година и които доведоха до повдигнати обвинения, се е стигнало и до повдигането на въпроса за законодателни промени. „Предложение за изменение на чл. 234 на НК – предложение за въвеждане на нови форми на изпълнително деяние, завишаване на наказанията и съпътстващи разпоредби“, припомни главният прокурор и подчерта, че промяната е довела до въвеждане на „адекватно на престъпността законодателство“.

Сотир Цацаров се аргументира и с официалната статистика за дела на контрабандните цигари на вътрешния ни пазар за първото тримесечие на 2019 година. Според данните става въпрос за 3,8%, което е най-ниската стойност, отчитана у нас досега. Главният прокурор припомни още и за разкритите преди дни нелегални фабрики в две пловдивски села и отбеляза, че в Ръжево Конаре капацитетът на производство е бил 2 тона тютюн на час, а поточната линия в село Труд е правила по 2 хил. цигари на минута.

Добавете Вашия коментар

TOP