Младен Маринов: Имаше провокации на протестите

14 Ноември 2018 | 10:12
0 коментара
Общество

На протестите има лица, които търсят пряка конфронтация с полицията. Това каза пред bTV вътрешният министър Младен Маринов. Даде за пример Варна, където 19-годишен криминално проявен е хвърлил пиратка и е напръскал полицаите със спрей.

Пак в морската столица се стигнало и до сблъсък между самите протестиращи и се наложило полицията да ги разтърве. „Там, където няма организатор на протестите винаги се намира провокация. За нас е важно да гарантираме обществения ред, защото видяхме, че има сблъсъци и между протестиращите“, каза Маринов.

Призовава да се спазват правата на всички граждани и да не се стига до блокади на пътищата. Не пожела да коментира дали има политически сили, които стоят зад протеста. Мониторинговият доклад на ЕК е огромен успех и отразява не само резултатите, но и доверието кое службите за сигурност са изградили, обясни Маринов. За първи път се затварят три от шестте показателя, отчете още той. И даде за пример затварянето на показател 6 – за организираната престъпност. В доклада е посочено, че борбата с корупцията и опазването на границата са постигнати добри резултати, но се очакват осъдите присъди, което е дълъг процес и зависи от съда дали лицето ще бъде осъдено, каза още министърът. “Правим всичко възможно Димитър Желязков да бъде върнат в България. Всичко, каквото трябва, е направено от наша страна. Турция не е член на ЕС и там нещата седят по малко по-различен начин. Относно семейство Баневи, чакаме решението на френския съд. И там всичко е направено по правилата, но не може да даваме срокове на съда. Семейство Арабаджиеви се издирват по всички правила на ЕС – издадени са европейска заповед за арест и издирване. Всяка една държава членка на Европол и Интерпол е длъжна да ни информира, ако семейство Арабаджиеви тръгне да напуска страната”, коментира Маринов.

Вътрешният министър бе категоричен, че престъпността намалява. Така у нас ставали под 100 убийства на година, а преди те стигали до 200. Полицаите пък разкривали 98% от тях. При грабежите спадът бил с 18%. Така отговори вътрешния министър на президента Румен Радев, че МВР си върши мърляво работата. „Всеки има право на своя преценка, но аз гледам обективно фактите. Не мога да определя работата на МВР като мърлява. Това е обида към екипа, с който работя. Докладът на ЕК показва най-ясно как си вършим работата – глава 6 за организираната престъпност е затворена. Това на мърлява работа ли се дължи? Аз не мисля така”, категоричен бе Маринов.

Добавете Вашия коментар

TOP