Младежът ранил с нож свой съученик в столицата остава в ареста

02 Август 2018 | 16:30
0 коментара
Криминално

Софийският апелативен съд остави в ареста 15-годишния Даниал Бейкверди, който миналия четвъртък наръга 16-годишен ученик в столичния квартал „Надежда“.

Съдът взе предвид, че има опасност тийнейджърът да се укрие и да извърши ново престъпление, както и, че извършеното от него деяние е с висока обществена опасност. Заседателите изтъкнаха, че въпреки чистото съдебно минало на Даниал и липсата на противообществени прояви, наложената в неделя мярка от СГС „задържане под стража“ е правилна и няма как тя да бъде заменена с по-лека.

Прокурорът по делото поиска Даниал да бъде пуснат под „домашен арест“, но това към момента е невъзможно, защото законът не позволява такъв режим на непълнолетни.

Адвокатът на подсъдимия Ивайло Абаджиев не коментира искането на прокурора, но каза, че след около месец отново ще поиска преразглеждане на мярката и се надява колкото се може по-скоро да бъдат събрани нови доказателства по делото, които да дадат повод на съда да наложи по-лека мярка на Бейкверди.

„Конфуций казва, че когато стрелецът пропусне целта не търси някой друг за виновен. Явно не успях да убедя съда, в това което вярвам“, това каза на излизане от залата адвокат Абаджиев.

Той добави, че Даниал вече започва да осъзнава какво е направил и подчерта, че към момента съдът прави заключения, които се основават само на свидетелски показания. „Към настоящия момент няма нужните психиатрични експертизи, от които да се види, че наистина този акумулиран афект съществува. Предполагам, че когато излязат експертизите ще стане ясно, че този афект съществува“, заяви Абаджиев. Той коментира още, че от свидетелските показания става ясно, че върху Даниал е оказван тормоз, но все още нямат снимки от публикациите във фейсбук и подчерта, че само за миналата година той е публикувал в личната си страница в социалната мрежа 5-6 случая на детски тормоз.

Адвокатът добави, че вина за случилото се имат и родители, и учители, които не са обърнали внимание на проблема и са позволили да се стигне до тази ситуация. 

Припомняме, че на 26 юли 15-годишният Даниал Бейкверди рани тежко с нож друго момче на 16 години на площадката на жилищен блок в столичния квартал „Надежда“. Пострадалият Кристиян беше настанен в „Пирогов“ с опасни прободни рани в корема и врата./БГНЕС/

Добавете Вашия коментар

TOP