Млад историк от Симитли с похвала от владиката, защото...

11 Октомври 2018 | 10:59
0 коментара
Култура

Неврокопският митрополит Серафим беше гост на представянето на първата книга на историка Кристиян Ковачев в Симитли.

Книгата е посветена на историята на Тросковския манастир „Св. Архангел Михаил”.„Между сакралното и профанното: Тросковският манастир”.

От няколко години младият историк, който в момента е докторант в докторската програма „Теория и история на културата” на Югозападен университет „Неофит Рилски”, изследва историята на светата обител, проучвайки различни по естество извори. През 2016 г. той защити и дипломна работа върху историята на светата обител, а със съдействието на свои преподаватели от ЮЗУ публикува и нейно резюме в италианското издание „Studi sull’Oriente Cristiano”.

Първата му книга „Между сакралното и профанното: Тросковският манастир” излиза във великотърновското издателство „Фабер”. Научен редактор на книгата е проф. д.ф.н. Татяна Славова от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а научните рецензенти са доц. д-р Валентин Китанов и доц. д-р Светлана Христова от Югозападен университет „Неофит Рилски”. Предговорът е дело на Наталия Грънчарова.

В книгата си Ковачев не само запознава читателя с историята на Тросковския манастир, но и подлага на критически анализ някои от изворите за светата обител. Изследването е и ценно с документалната си част, където е публикувана - без каквато и да е редакция - част от изворовата база, върху която авторът стъпва в процеса на реконструиране миналото на светата обител.

Уникалният древен манастир, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете, привлича все повече туристи в полите на Малешевска планина. Светата обител е една от най- големите гордости на община Симитли. Намира се в махала Поповска на село Брестово, което някога е било част от село Тросково. Затова и манастирът е кръстен Тросковски. Основан е по времето на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите. Легендите гласят, че по тези места са скрити златни иманета от хайдути и войводи.

Младият автор от Симитли беше приветстван от всички за своето първо книжно издание, като заместник-кметът на общината Евгения Георгиева му връчи почетният знак на общината и пожела на Кристиян много творчески успехи. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим не остана безразличен на случващото се като взе думата и поздрави писателя. От своя страна той обеща да сътрудничи на Ковачев с каквото е по силите му, за да може историята на над 500-те Божи дома в Неврокопската епархия да бъде запазена и съхранена за поколенията.

С аплодисменти всички приеха новото произведение на автора, а той от своя страна благодари на всички дошли на представянето. Дискусия относно историята на свещеното място в община Симитли се проведе след представянето, а авторът на книгата отговори на всички въпроси, зададени от аудиторията. Изданието книгата може да бъде открита в библиотеките на Читалище „Св.Климент Охридски“ Симитли, университетската библиотека на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Книгата бе беше представена в читалище „С. Климент Охридски” , а официални гости бяха освен Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, отците от цялата община Симитли, заместник- кметът на община Симитли Евгения Георгиева, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, семейството на писателя, приятели и близки.

Добавете Вашия коментар

TOP