Млад художник-дърворезбар от Благоевград изработи и дари икона в чест на храмовия празник на църквата “Св.Вмца Неделя” в благоевградското село Делвино

07 Юли 2019 | 20:18
1 коментара
Култура

Млад художник дърворезбар от Благоевград изобрети и дари икона на "Св. Петка" в чест на храмовия празник на църквата “Св Вмца. Неделя” в благоевградското село Делвино.

22-годишният Владислав Янев е бивш възпитаник на Националната хуманитарна гимназия, а днес 4 курс в ЮЗУ " Неофит Рилски" - Благоевград.

Млад художник дърворезбар от Благоевград изобрети и дари икона в чест на храмовия празник на черквата “Св. Неделя” в благоевградското село Делвино снимка 4

Пред репортер на Pirinsko.com талантливият дърворезбар сподели, че му прави удоволствие да изобретява икони.

"Света Петка е една от най-популярните и обичани светици у нас. Народните приказки и предания й преписват неземни сили. За чудодейните способности на Света Петка разказват и нейните жития, ето за това реших да изработя иконата и я дарих на църквата" каза още Владислав Янев.  

Той разказа още, че това е втората му икона изработена и дарена в село Делвино. Миналата година дарил на съседната църква икона на Св. Мина, а днес на Св. Петка.

С литургия, водена от отец Стоян Бербатов, започна храмовият празник в църквата „Св. Великомъченица Неделя” в благоевградското село Делвино. По-късно бе отслужен водосвет за здраве и бяха осветени курбаните, а по обед жителите и гостите на селото седнаха на празнична трапеза.

Традицията да се прави събор на 7 юли датира от 2000-та година, когато църквата е изградена в този вид. Тя е осветена през 2011 година от Неврокопския митрополит Натанаил.

Млад художник дърворезбар от Благоевград изобрети и дари икона в чест на храмовия празник на черквата “Св. Неделя” в благоевградското село Делвино снимка 14

Проф. Кирил Костов и бизнесмена Валери Байрактарски грабнаха микрофоните и вдигнаха на крак съборяните, начело със съпругата на кмета на селото Валери Тодоров- Янка, която първа поведе хорото. ​

На 7 юли е християнският празник Голяма Света Неделя. Гръцката светица Кириакия (в превод на български Неделя) е родена в Мала Азия през III в. От малка се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие за „небесния жених”. Много знатни младежи искали да я вземат за съпруга, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа. Заради вярата си девойката била хвърлена в тъмница, измъчвана и горена с огън. Но Господ й пращал чудеса и раните й зараствали. На 7 юли 289 г. войниците на император Диоклетиан я посекли с меч. По-късно мощите й били пренесени в столицата на Второто българско царство Търново, а св. Евтимий, патриарх Търновски, написал „Похвала на светата великомъченица Неделя”. Св. Неделя е изобразявана в иконите като красива девойка, облечена в народна носия.

Народният култ към светицата е характерен предимно за земите на Странджа, Сакар, Пирин, Родопите, където празника й наричат Света Пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя и още Прясната Неделя. В тези райони и до днес битува вярването, че „Голямата Неделя е майка на всички недели в годината” или, че е „майка на неделния ден от седмицата”.

На празника не трябва да се похваща никаква работа. Силно се вярвало, че в противен случай светицата много ще се разсърди и ще накаже с болести и със смърт жените, които са работили. За Голяма Неделя стопанките приготвят обредни питки, които раздават в черква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата. На Голяма св. Неделя болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата.

На 7 юли имен ден празнуват: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо.

Добавени коментари

Респект публикува:
07 Юли 2019 | 21:15
Браво на момчето! А, този с фирма "Байрак", не пропуска нито един селски събор. За "дома" дали си е взел? Със сигурност.

Добавете Вашия коментар

TOP