Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

23 май 2020 | 09:13
1 коментара
Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

Мюсюлманското вероизповедание празнува Рамазан байрам в три поредни дни – 23, 24 и 25 май.

Рамазан е деветият месец от ислямския календар – свят месец за близо 1,8 милиарда мюсюлмани в света и време на отдаденост на живота в общността. По време на свещения месец е задължително всеки здрав мюсюлманин да пости от зори до залез.

Заради противоепидемичните мерки в условията на пандемия от COVID-19 обаче молитвите пред джамиите ще бъдат по-различни. Преди няколко дни, на среща в Министерски съвет, премиерът бойко Борисове и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се разбраха байрамският намаз да е на открито.

Мюсюлманският празничен календар е изграден върху лунния годишен цикъл. Всяка следваща година празниците променят своето настъпване с 11 дни напред, честването им не е фиксирано с точна дата или сезон. Централно място в тази система заемат едномесечният пост и двата байрама – Рамазан и Курбан. През 2020 мюсюлманското вероизповедание празнува Курбан байрам на 30 и 31 юли и Рождението на Мохамед – 28 октомври. /БГНЕС


Селянин публикува:
23 май 2020 | 11:12
Преписвате без да проверявате... Утре е Рамазан Байрам,НЕ Е ДНЕС,днешният ден е като подготовка или казано АРАФЕ, но категорично Рамазан Байрам е УТРЕ!!! Днес има обичай да не се работи, но това е традиция от колкото религиозна догма!Весел празник на празнуващите УТРЕ. Здраве, щастие и благоденствие за всички хора!

Добавете Вашия коментар!