Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

04 Юни 2019 | 09:52
0 коментара
Култура

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. Във вторник сутрин празникът започна с молитви в джамиите.

На днешния ден мюсюлманите слагат край на едномесечните пости и започват Шекер Байрам. Той е един от най-големите мюсюлмански празника. Следващият - Курбан Байрам, е през август.

В следващите три дни мюсюлманите ще празнуват, като се събират със семействата си и си искат прошка. 

Денят започна с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.

С този празник завършва месец Рамазан (Рамадан), през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се “оруч”. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Премиерът Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за празника в социалната мрежа Facebook. Той написа: "Честит Рамазан байрам на всички мои приятели мюсюлмани! Бъдете живи и здрави!"

И президентът Румен Радев поздрави представителите на мюсюлманското изповедание в България по повод празника, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Мъдростта на празника учи на искрено милосърдие, осъзнато покаяние, споделяне на изпитанията и разкрива способността за съпричастност и единство в дните на радост, когато вярващите почитат дълговечни, съкровени за тях традиции", се казва в поздравлението на държавния глава.

Президентът подчертава, че в основата на устойчивата българска култура на толерантност заляга съхранението на разбирателството и взаимното уважение между изповядващите различни религии.

Добавете Вашия коментар

TOP