Митрополит Серафим освещава президентска камбана на новостроящ се храм в село Българчево

26 Октомври 2020 | 10:46
0 коментара
Култура

Жителите на благоевградското село Българчево ще отбележат днес, Димитровден, храмовия празник на новостроящата се църква „Свети Димитър”.

Преди повече от 90 години предците на местните хора решили да съградят божи дом, но началото на строителството бе поставено чак през 2016 година. Преди няколко месеца президентът Росен Плевнелиев /2012-2017г./ научил за богоугодното дело и решил да помогне за каузата. Затова дарил на храма голяма камбана, измайсторена в Пловдив.

В празничния ден водосвет ще отслужи Неврокопският митрополит Серафим. Службата на владиката започва в 14,00 часа. Митрополитът ще освети и двете дарени камбани – тази от президента Плевнелиев, както и една по-малка, дар от строителната фирма, вдигнала градежа на църквата. След това те ще бъдат окачени в камбанарията, а пръв ще ги удари Росен Плевнелиев, който е потвърдил присъствието си. Курбанът за миряните ще се раздава за вкъщи.

Местните хора продължават да търсят дарители и да събират пари, за да сбъднат мечтата си и да имт нов православен храм. Църквата е кръстокуполна сграда на един етаж и емпоре за женското отделение. Над входа се издига камбанарията, която във височина преминава в отворен шестстенен барабан и завършва с купол. Височината на църквата е почти 12 метра, площта вътре е 112 квадратни метра./кмета бг/

Добавете Вашия коментар

TOP