Митрополит Серафим: Благоевград има нужда от втори православен храм

06 Август 2020 | 17:19
1 коментара
Култура

Новата църква в центъра на Благоевград да бъде изградена край кооперативния пазар върху площ от 1800 квадратни метра. Вече са готови новите урегулирани поземлени имоти и за храма, и за тържището. Ще има достъп да светата обител откъм булевард „Джеймс Баучер”, а в района ще бъдат осигурени минимум 80 паркоместа.

Това стана ясно вечра на среща на общинското ръководство с Неврокопския митрополит Серафим, на която присъстваха няколко граждани и общински съветници. Владиката бе категоричен, че одобрява мястото за вдигане на храма, тъй като то е благословено от покойния митрополит Натанаил, като е направена първа копка.

„Това място е посветено Богу и е обещано на свети великомъченик Мина. Там друго не може да бъде построено. Ще се моля новата църква да не разделя християните, а да е символ на силата на тяхното единение и вяра в Господ. Ще се моля миряните да надмогнат личните неща и политическата обвързаност. За да може спокойно да се намери онова решение, което ще радва всички”, заяви Неврокопският митрополит Серафим. Той припомни, че десетилетия наред градът се мъчи да еши проблема с липсата на втора голяма църква в центъра. Според владиката Благоевград има нужда от още два по-малки храма, като те трябва да са в източна и в западна посока. „Защото привързаността на народа в този край към храма е много голяма. В Гоце Делчев има четири хрма и вече се мисли за построяването на пети. Най-големият смисъл на един храм е да ни обединява. Строежът му е най-добре да се осъществи с помощта на дарения от много хора, няма никакъв проблем, че наблизо ще има пазар”, каза още духовният водач на християните в Пиринския край.

Благоевградският архитект Костадин Сандев дари на Неврокопския митрополит Серафим идеен проект на бъдещата нова църква в центъра на града, която трябва да се построи до пазара. Храмът е с две камбанарии, които са на предната фасада. Предвижда се вътре да има два параклиса – отляво и отдясно на олтара, за които някога много настоявал покойният митрополит Натанаил. „Готов съм да направя с екипа си и работен проект, който също да дарим на Неврокопска епархия”, категоричен бе архитект Сандев.

На последната сесия общинските съветници не можаха да стигнат до консенсус дали на пазара трябва да е новата църква. Някои от тях изразиха опасения, че мястото там не е особено подходящо, тъй като е близо до земеделския пазар. Не е предвиден подземен паркинг и е до най-натоварения булевард „Джеймс Баучер”, бяха част от аргументите на някои съветници./кмета бг/

Добавени коментари

Ева публикува:
06 Август 2020 | 20:59
Браво!

Добавете Вашия коментар

TOP